Antena 3 Actualitate Judecătorii se pregătesc să dea Guvernul în judecată

Judecătorii se pregătesc să dea Guvernul în judecată

07 Iun 2017   •   14:59
Judecătorii se pregătesc să dea Guvernul în judecată
Sursa foto: Foto: Facebook/Dana Girbovan

Șefa UNJR Dana Gîrbovan confirmă într-o postare pe Facebook că judecătorii se pregătesc să acțoneze în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul netransparent în care a emis hotărârea de guvern privind arhiva SIPA.

”Pe data de 6 iunie 2017 Ministerul Justitiei a emis un comunicat in care a publicat mai multe puncte de vedere cu privire la proiectul de hotarare de guvern initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna prin care se dorea inventarierea – din nou – a arhivei SIPA/DGPA. Comunicatul respectiv nu face decat sa confirme pozitia asociatiilor profesionale ale magistratilor care au acuzat lipsa de transparenta cu privire la modul in care, la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, guvernul a adoptat pe data de 31 mai hotararea privind reinventarierea arhivei SIPA.

Astfel, in sedinta de Guvern din data de 31 mai 2017, cand s-a vorbit despre suplimentarea ordinii de zi cu hotararea de guvern privind arhiva SIPA, la intrebarea premierului Grindeanu daca "avem toate avizele, ca sa nu...", ministrul justitiei Tudorel Toader a confirmat ca "avem toate avizele".

In urma reactiilor publice de protest cu privire la modul lipsit de transparenta in care s-a adoptat aceasta hotarare de guvern, ministrul justitiei Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga ca ar exista un aviz al CSM-ului dat acestei hotarari.

Ceea ce s-a prezentat in comunicatul Ministerului Justitiei pe data de 6 iunie nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei directii din cadrul CSM.

Proiectul de hotarare initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna, si cu atat mai putin proiectul secret adoptat in 2017 de guvern la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM.

CSM-ul a clarificat intr-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte.

Mai mult, asemenea asociatiilor magistratilor, CSM-ul a solicitat pe data de 16 mai Ministerului Justitiei sa faca publice toate rapoartele si documentele privind aceasta arhiva, astfel incat intreaga opinie publica sa stie ce s-a intamplat pana acum cu ea, lucru pe care ministrul justitiei nu l-a facut.

Hotararea de guvern privind arhiva SIPA initiata de ministrul justitiei Tudorel Toader nu doar ca risca sa acopere sau sa impiedice cercetarea prezumtivelor ilegalitati semnalate in spatiul public cu privire la ceea ce s-a intamplat cu aceasta arhiva de peste 12 ani, dar naste din nou suspiciunea rezonabila ca serviciile de informatii si politicienii doresc sa intre legal in posesia continutului acestei arhive cu scopul de a santaja magistrati.

Dezinformarea ca CSM ar fi avizat aceasta hotarare de guvern este numai una dintre multele inadverdente din afirmatiile ministrului Toader cu privire la aceasta hotarare de guvern, care a fost facuta in asa mare secret incat nici pana azi, la o saptamana dupa adoptare, nu-i stim continutul.

In urma mai multor solicitari din partea presei confirm ca, dupa ce hotararea de guvern va fi publicata in Minitorul Oficial, vom pune in miscare demersurile necesare pentru a actiona in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul in care a adoptat aceasta hotarare de guvern”, scrie Dana Gîrbovan, pe Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close