Antena 3 CNN Actualitate Locale Reabilitarea Axei Brâncuşi, un proiect faraonic care se va încheia într-un deceniu. Nimic din ce a dorit marele sculptor nu a fost respectat

Reabilitarea Axei Brâncuşi, un proiect faraonic care se va încheia într-un deceniu. Nimic din ce a dorit marele sculptor nu a fost respectat

Un proiect extrem de vast, care presupune străzi cu circulaţie exclusiv pietonală şi pasaje de trecere, urmează să reabiliteze la Târgu-Jiu aşa-numita Axă Brâncuşi: o cale de-a lungul căreia oamenii să se poată bucura de operele genialului sculptor ca de un ansamblu unitar.

Reabilitarea Axei Brâncuşi, un proiect faraonic care se va încheia într-un deceniu. Nimic din ce a dorit marele sculptor nu a fost respectat
de Georgiana Adam    |    19 Feb 2021   •   11:31

Momentan, acest lucru este imposibil: din Parcul central al municipiului, unde se află Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, şi până la Coloana Infinitului, traseul presupune, pe parcursul câtorva zeci de minute, traversarea a cinci străzi intens circulate, dar şi a unei căi ferate.

În ultimii 30 de ani, în mandatele precedentelor administraţii locale, s-a construit haotic. Pe traseul Axei Brâncuşi au apărut chiar şi parcări.

Intenţia părintelui sculpturii moderne a fost ca, de pe axa ansamblului, să fie în mod nemijlocit accesibile privirii Poarta Sărutului şi Masa Tăceri într-o parte, şi Coloana Infinitului şi Biserica, în cealaltă parte.

Peste timp, dorinţa lui Brâncuşi nu a fost respectată iar UNESCO a respins includerea ansamblului în patrimoniul cultural mondial, pe motiv că, aşa cum arată lucrurile în prezent în Târgu-Jiu, acesta nu poate fi considerat un tot unitar.

Actuala administraţie s-a angajat să degajeze Axa Brâncuşi: conform primarului Marcel Romanescu, planul presupune degajarea traficului rutier de pe Calea Eroilor şi construcţia mai multor pasaje.

Proiectul ar urma să fie finalizat în circa 9 ani. 

×
Subiecte în articol: Constantin Brancusi reabilitare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close