Antena 3 CNN Actualitate Locale Comandament de iarnă, convocat la Primăria Capitalei. Gabriela Firea, decizii de ultimă oră

Comandament de iarnă, convocat la Primăria Capitalei. Gabriela Firea, decizii de ultimă oră

Comandament de iarnă, convocat la Primăria Capitalei. Gabriela Firea, decizii de ultimă oră
19 Noi 2018   •   09:58

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat comandamentul de iarnă, luni, 19 noiembrie, începând cu ora 10.00.

Primarul general, Gabriela Firea, a atras atenţia luni, în cadrul Comandamentului de iarnă, convocat la sediul PMB, că în zilele următoare există riscul producerii poleiului şi a cerut o curăţare mai temeinică a trotuarelor, atât din partea operatorilor de salubritate, cât şi a agenţilor economici.

"În perioada următoare trebuie să fim foarte atenţi şi să avem stocurile pregătite, precum şi utilaje şi operatori manuali, pentru că există în continuare riscul producerii poleiului, de aceea trebuie să intervenim şi azi, şi la noapte, şi mâine. Chiar dacă nu va mai ninge, există acest risc, prin faptul că va fi vânt şi va ploua. (...) După verificările pe care le-am făcut azi noapte şi dimineaţă, s-a intervenit foarte slab la trotuare. Trotuarele sunt acoperite de zăpadă, este gheţuş şi ar putea să apară accidente, care nu sunt de dorit", a precizat edilul general.

Firea a făcut un apel la operatorii de salubritate şi agenţii economici să cureţe trotuarele din faţa unităţilor comerciale şi a instituţiilor, menţionând că în cazul în care există persoane în vârstă sau bolnave care nu pot curăţa zăpada pot să solicite ajutorul PMB (la telefon 0800.800.868) sau al primăriei de sector.

Primarul general a mai precizat că pe parcursul nopţii de duminică spre luni s-a intervenit pe arterele principale ale Capitalei.

"Codul galben s-a încheiat azi, la ora 10,00, dar cu siguranţă putem spune că acesta a fost primul episod de iarnă şi să luăm în serios toate avertismentele meteorologilor şi să fim foarte bine pregătiţi, aşa cum am demonstrat şi anul trecut, şi acum doi ani", a spus ea.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a arătat că precipitaţiile vor înceta în cursul zilei de luni în Capitală, dar că, începând de marţi dimineaţa, se va intensifica vântul, motiv pentru care îşi poate face apariţia poleiul.

"În Capitală apreciem că precipitaţiile îşi vor face apariţia în a doua parte a zilei de mâine, vor continua şi pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri - în prima parte a zilei de miercuri vor fi mai ales sub formă de ploaie. În condiţiile în care mâine dimineaţă temperatura va coborî cel mai probabil spre minus 4 grade, apariţia acestor precipitaţii lichide, asociate cu intensificări ale vântului în jurul a 45 - 50 km/oră, creează condiţiile apariţiei poleiului. Ulterior, vântul va continua să aibă intensificări şi miercuri, când există posibilitatea ca în a doua parte a zilei precipitaţiile să se transforme din nou în lapoviţă şi ninsoare, dar intensitatea acestora să fie în diminuare, urmând ca tot acest interval, cu precipitaţii şi intensificări ale vântului, să se încheie undeva în dimineaţa zilei de joi", a spus ea.

Directorul general al Administraţiei Străzilor, Mirela Ioniţă, a declarat că în ultimele 24 de ore a fost semnalat faptul că nu funcţionează semafoarele din opt intersecţii, dar că echipele au intervenit pentru remedierea problemelor.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut luni un apel către populaţie să sune autorităţile pentru a veni în sprijinul oamenilor străzii în această perioadă de vreme rea, astfel încât acestea să fie cazate în centrele sociale.

Ea a anunţat că Direcţia Generală de Asistenţă Socială a reuşit, în noaptea de duminică spre luni, să convingă 38 de persoane fără adăpost să meargă în centrul social de la Theodor Pallady.

"Avem acum peste 50 de persoane care sunt în acest adăpost, avem locuri în continuare. Fac apel şi pe această cale să îi convingem să nu mai rămână pe stradă, mai ales că va fi foarte frig, va fi vânt, va fi polei. Avem şi un număr permanent 0800 800 868, un call center la care se poate suna în orice clipă, pentru a anunţa avarii al RADET, copaci căzuţi, anumite situaţii neplăcute pe care le observă bucureştenii. Dar avem şi un număr direct 021 9524 la Direcţia de Asistenţă Socială, atunci când bucureştenii observă o persoană căzută pe stradă sau care este fără adăpost în diferite locaţii care sunt alese de multe ori de către persoanele fără adăpost - Gara de Nord, Piaţa Romană, Unirii, Moşilor. Nu este normal să nu avem spirit civic şi să lăsăm totul în seama autorităţilor. Cu siguranţă noi, prin poliţia locală municipală şi cele şase poliţii de sectoare, vom încerca să identificăm cât mai multe persoane fără adăpost şi să le convinge să vină în centrele noastre sociale pentru a avea mâncare caldă, haine, medicamente, îngrijire şi bineînţeles un acoperiş deasupra capului", a spus edilul Capitalei, la Comandamentul de iarnă convocat la PMB.

De astfel, noaptea de duminică spre luni a adus prima ninsoare din acest sezon în București, dar și în mai multe zone din țară. În Capitală, echipajele ISU București-Ilfov au intervenit, de duminică noapte și până luni la ora 7.00, în 28 de situații cu probleme generate de ninsoare.

Cele mai multe au vizat copaci căzuți pe stradă sau pe mașini. În total, 19 mașini au fost avariate. Totodată, pe aeroporturile bucureștene s-au înregistrat întârzieri la decolarea aeronavelor, pentru degivrare.
 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Comandament de Iarna
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close