Antena 3 CNN Actualitate Locale Fenomen extrem şi rar, la Galaţi: furtună de nisip cu tentă portocalie

Fenomen extrem şi rar, la Galaţi: furtună de nisip cu tentă portocalie

Un fenomen rar şi extrem a fost sesizat în judeţul Galaţi, în zona drumului naţional DN25, unde vântul foarte puternic a stârnit un nor de nisip dens, care aminteşte de furtunile din zona Saharei şi Sahelului. 

Fenomen extrem şi rar, la Galaţi: furtună de nisip cu tentă portocalie
Sursa foto: Foto: Grupul Şoferilor din Galaţi
de M.Z.    |    24 Feb 2020   •   13:46

Circulaţia rutieră pe şosea, pe un segment de câţiva kilometri (în special în zona  Hanu Conachi-Tudor Vladimirescu-Piscu), este îngreunată din cauza vizibilităţii scăzute, iar locuitorii din zonă se plâng că praful dens le intră în locuinţe dus de forţa vântului ce depăşeşte 80 km/h, potrivit adevarul.ro.

Specialiştii spun că fenomenul, deşi rar, este explicabil: în zona dintre Tecuci şi Galaţi, există mai multe dune de nisip (aluvionar) de mari dimensiuni. Furtuna de luni s-a produs pe fondul unei secete îndelungate, care a pârjolit iarba şi a uscat nisipul în profunzime. De asemenea, multe dintre plantaţiile viticole au fost desfiinţate în ultimii ani, aşa că volumul de praf ridicat în atmosferă este foarte mare. 

În plus, faptul că fenomenul s-a produs într-o zi parţial însorită a dat prafului o tentă portocalie, suprarealistă. Medicii spun că oamenii nu au motive să se îngrijoreze, dar le recomandă să-şi protejeze gura şi nasul atunci când traversează un astfel de nor de nisip.
 

×
Subiecte în articol: furtuna de nisip Galați
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close