Antena 3 CNN Actualitate Locale Premieră naţională în Vrancea! Generatoare pentru stimularea ploilor

Premieră naţională în Vrancea! Generatoare pentru stimularea ploilor

Autorităţile din Vrancea au găsit o soluţie inteligentă şi salvatoare pentru a combate efectele secetei devastatoare din acest an. Zece generatoare pentru stimularea precipitaţiilor au fost instalate în mai multe puncte din judeţ şi au fost puse în funcţiune. Generatoarele eliberează iodură de argint în atmosferă, substanţă care va ajunge în nori şi va elibera precipitaţii.

Premieră naţională în Vrancea! Generatoare pentru stimularea ploilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    01 Oct 2022   •   00:04

Generatoarele de precipitaţii, zece la număr, au fost aduse din Croaţia şi funcţionează deja cu succes în mai multe ţări.

Potrivit specialiştilor, vor fi stimulaţi norii care au umiditate. Iodura de argint este încălzită, iar aceasta foloseşte curenţii de aer pentru a urca la nivelul norilor.

Odată ajunsă acolo, substanţa creează nuclee de condensare, iar norul ajunge să elibereze precipitaţii.

Cele zece generatoare au fost amplansate în punctele de lansare ale rachetelor anti-grindină, din zona de deal a judeţului Vrancea.

Nu este singura măsură pe care autorităţile o iau pentru ca efectele sectei să fie diminuate. Luna viitoare, două aeronave care stimulează precipitaţiile, vor ajunge în zonă şi vor acţiona deasupra judeţelor Bacău şi Vrancea.

"Sunt acele avioane care au fost în luna august, în zona Tulcea şi Constanţa şi au generat precipitaţii de 14 până la 30 de litri şi vor survola nu doar judeţul Bacău, ci mai ales judeţul Vrancea pentru a stimula şi ele la rândul lor, o cantitate de precipitaţii care să reducă acest deficit. Dacă nu o să avem o iarnă cu precipitaţii sub formă de ninsoare abundentă, o să avem probleme şi în 2023", a declarat Nicuşor Halici, prefect Vrancea.

În Vrancea urmează să ajungă alte zece asemenea generatoare, care vor fi amplasate în zonele montane.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close