Antena 3 Actualitate Locale Fostul primar din Ploiești, Iulian Bădescu, condamnat la trei ani închisoare cu executare

Fostul primar din Ploiești, Iulian Bădescu, condamnat la trei ani închisoare cu executare

de M.Z.    |    16 Iun 2016   •   16:37
Fostul primar din Ploiești, Iulian Bădescu, condamnat la trei ani închisoare cu executare
Sursa foto: Foto: Agerpres

Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de corupție, atât în timpul mandatului de la primărie, cât și în perioada în care acesta a fost senator, potrivit unor surse judiciare, citate de agerpres.ro.

Bădescu a fost judecat în acest dosar pentru abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, alte acuzații se referă la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Decizia nu este definitivă.

Iulian Bădescu a fost arestat preventiv la începutul lunii martie 2015, iar câteva zile mai târziu acesta a demisionat din funcţia de primar al Ploieştiului, dar şi din toate funcţiile pe care le deţinea în PSD, renunţând inclusiv la calitatea de membru al acestui partid. 

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două angajate ale Primăriei Ploieşti - secretarul municipiului, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alina Alexandru. 

Ancheta în acest dosar a vizat, iniţial, faptele de abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ea fiind ulterior extinsă de procurori şi pentru fapte care au fost comise de Iulian Bădescu în perioada în care acesta a fost senator, dar şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012. 

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare, şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. 

Potrivit DNA, prin faptele sale, Iulian Bădescu şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a încălcat dispoziţiile legii privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din legea privind finanţele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociaţia 'Lupii Galbeni 2012' obţinând un folos necuvenit având aceeaşi valoare. 

Totodată, Bădescu este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociaţii, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoţit echipa în cantonament. 

Reprezentantul în cauză este chiar finanţatorul Petrolului Ploieşti, Daniel Capră, care este şi denunţător în dosar. 

De asemenea, procurorii susţin că secretarul Primăriei Ploieşti, Oana Iacob, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că a avizat pentru legalitate hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiilor legale. 

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea dată director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic - contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. 

Ulterior, aceasta a semnat şi documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploieşti Asociaţiei Comunitare, precum şi la obţinerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum. 

Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar şi de comiterea unor fapte penale comise în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008 - 2012. 

Potrivit DNA, în perioada 2012 - 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar şi ulterior primar al Ploieştiului, a desfăşurat în mod repetat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv. 

''Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara - vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti. Cu prilejul aceleiaşi campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcţii de conducere în cadrul unei formaţiuni politice, filiala Prahova (n.r. PSD), a pretins şi primit de la un om de afaceri următoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători'', arată DNA. 

În schimbul acestor bunuri şi servicii, Bădescu i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrate de acesta din urmă lucrări de construcţii pe raza municipiului Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat. 

În acelaşi context şi în acelaşi scop, Iulian Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăţi în valoare de 7.432,56 lei. 

De asemenea, de la acelaşi om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, a pretins şi a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa deţinută de acesta din urmă în municipiul Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close