Antena 3 CNN Actualitate Locale Zeci de persoane au fost evacuate în Bacău, din cauza unei alunecări de teren

Zeci de persoane au fost evacuate în Bacău, din cauza unei alunecări de teren

Zeci de persoane au fost evacuate în Bacău, din cauza unei alunecări de teren
Sursa foto: Foto: Pixabay
13 Iun 2016   •   19:39

ISU Bacău anunţă, printr-un comunicat de presă, că 12 gospodării, respectiv 36 de persoane, au fost evacuate, luni, în zona oraşului Comăneşti, din cauza unei alunecări de teren, măsura evacuării fiind dispusă în urma unei şedinţe a Comitetului Local pentru situaţii de urgenţă. 

"Pentru evaluarea fenomenului, în această dimineaţă, la faţa locului s-a deplasat Prefectul Judeţului Bacău - domnul Ioan Ghica, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Mr Constantin Ene' al Judeţului Bacău - domnul colonel Ioan Mihalache şi o comisie mixtă cu reprezentanţi din cadrul Grupului de Suport Tehnic pentru Prevenirea şi Apărarea Împotriva Efectelor Seismice şi Alunecărilor de Teren a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bacău, I.S.U.J. Bacău, S.G.A. Bacău, Direcţia Agricolă Bacău, Consiliul Judeţean Bacău, Direcţia Silvică Bacău, S.C. E-ON Moldova Distribuţie S.A., şi I.J.J. Bacău", precizează comunicatul menţionat. 

În urma analizării situaţiei, la ora 12,00, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Comăneşti s-a luat decizia evacuării populaţiei din cele 12 gospodării supuse riscului alunecării de teren. 

Pentru cazarea persoanelor evacuate, Primăria oraşului Comăneşti a pus la dispoziţie Adăpostul Social - Casa Mazdrac. Din cele 36 de persoane evacuate preventiv, 28 s-au cazat la rude, iar opt la adăpostul pus la dispoziţie de Primăria Comăneşti. 

"În urma precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioada în zona oraşului Comaneşti, pe versantul stâng al torentului Tănase, ce se varsă în torentul Lăloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 km şi o lăţime ce variază de la 10 la 40 de metri. Din momentul constatării producerii alunecării de teren, în data de 11 iunie a.c. şi până în prezent s-a evidenţiat o evoluţie activă a fenomenului. Astfel, de la locul unde a ajuns alunecarea de teren, un drum de acces unde s-a creat un baraj din aluviuni şi până la prima gospodărie este o distanţă de aproximativ 350 de metri. Continuarea alunecării de teren pe aceeaşi traiectorie şi cu aceeaşi viteză pune în pericol 12 gospodării, situate pe strada Sublăloaia, în care locuiesc 36 de persoane (30 de adulţi şi 6 minori)", precizează comunicatul ISU. 

De asemenea, s-a hotărât continuarea monitorizării fenomenului, precum şi expertizarea cauzei efectului de alunecare de teren din zonă de către un specialist autorizat, pentru dispunerea de măsuri în atenuarea efectelor de alunecare şi punerea în siguranţă a versantului. 

Pentru monitorizarea situaţiei din teren, precum şi pentru evacuarea preventivă a populaţiei, la faţa locului s-au deplasat 15 pompieri salvatori cu cinci mijloace sub coordonarea inspectorului şef, precum şi 14 jandarmi cu cinci mijloace.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close