Antena 3 Actualitate MAI explică de ce noul buletin electronic are afișat “gen” în loc de “sex”

MAI explică de ce noul buletin electronic are afișat “gen” în loc de “sex”

de Andreea Cigolea    |    05 Aug 2021   •   09:39
MAI explică de ce noul buletin electronic are afișat “gen” în loc de “sex”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a explicat că buletinul electronic, care are și funcție de document de călătorie, are steagul UE, conform regulamentului adoptat în întregul bloc comunitar, dar și stema României.

De asemenea, reprezentantul MAI a precizat că steagul României împreună cu stema sunt elemente vizuale pe cartea simplă de identitate, care nu are funcția de suport electronic. Totodată, Giulescu a explicat că proiectul de HG prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.

Directorul DEPABD, Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că noua Carte Electronică de Identitate (CEI) va cuprinde doar două opţiuni în ceea ce priveşte genul persoanei, "feminin" şi "masculin".

"Acest document, pentru proiectul-pilot va conţine menţiunea 'gen', dar tot proiectul, acum hotărârea de guvern, stabileşte că sunt doar două opţiuni, 'feminin' şi 'masculin', nu există niciun fel de altă intervenţie", a spus Giulescu, la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Noile cărți de identitate vor fi disponibile "nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni"

În ceea ce priveşte CEI s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii, iar aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului, a adăugat el.

"Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot - ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului", a precizat Giulescu.

Directorul DEPABD a adăugat că documentul de identitate va putea să conţină orice fel de element considerat necesar.

 

×
Subiecte în articol: buletin MAI

Coaliţia a ajuns la o înţelegere

 

 

Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close