Antena 3 CNN Actualitate Situație dificilă pentru marinarii care așteaptă de zile bune să intre pe canalul Sulina: ”Proviziile de apă şi alimente s-au terminat”

Situație dificilă pentru marinarii care așteaptă de zile bune să intre pe canalul Sulina: ”Proviziile de apă şi alimente s-au terminat”

Zeci de nave aşteaptă în Marea Neagră să intre pe canalul Sulina, după ce închiderea celor patru porturi ale Ucrainei de la Marea Neagră și Azov a generat suprasolicitarea porturilor dunărene.

Situație dificilă pentru marinarii care așteaptă de zile bune să intre pe canalul Sulina: ”Proviziile de apă şi alimente s-au terminat”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    24 Mai 2022   •   14:53

În momentul de față, exporturile ucrainene se fac parțial pe Dunăre și prin brațul Sulina, după ce Ucraina a închis porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk din Marea Azov și portul Herson de la Marea Neagră, pe care forțele ruse le-au capturat. Începând cu 21 mai, în fața canalului s-a format o aglomerație de zeci de nave de marfă.

„Deocamdată, piloţii administraţiei pot asigura în condiţii meteo normale un trafic adecvat al navelor maritime peste capacitatea de operare a porturilor. Porturile nu pot face faţă unui asemenea trafic, în special porturile ucrainene, şi navele aşteaptă foarte mult în zonele de ancoraj de pe Dunărea maritimă, îngreunând traficul celorlalte nave”, a declarat directoarea Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) Galaţi, Angela Ivan.

Potrivit acesteia, AFDJ deţine 36 de piloţi, iar până la data de 7 mai cel mai lung timp de aşteptare a unei nave în Marea Neagră a fost de 12 zile.

Ali T., şeful ofiţerilor de pe nava "Barlas", aflată sâmbătă în Portul Sulina, a declarat că în cei 35 de ani de experiență pe mare nu a mai întâlnit o astfel de situație pe Sulina:

„A fost foarte dificil să stăm cu nava ancorată atât de mult. Am aşteptat 13 zile în mare. Proviziile de apă şi alimente s-au terminat şi a fost foarte greu pentru noi, echipajul. Sunt de 35 de ani pe mare şi s-a mai întâmplat asta, dar pe Sulina este pentru prima dată”, a declarat Ali T., potrivit Agerpres.

„Zeci de nave așteaptă în apele românești să intre in brațul Sulina al Deltei Dunării. Jumătate dintre nave vor merge în porturile fluviale ucrainene Ismail și Reni.

În timp ce Rusia blochează toate porturile maritime ucrainene, porturile dunărene și-au mărit capacitatea de mai multe ori, cu toate acestea, pot acoperi doar 10% din comerțul maritim normal al Ucrainei.”, a transmis Euromaidan Press pe 19 mai, citându-l ca sursă pe șeful Grupului de Monitorizare a Mării Negre, Andrii Klimenko.

Dozens of ships are waiting in the Romanian waters to enter the Sulina branch of the Danube delta. Half of the ships...

Posted by Euromaidan Press on Thursday, May 19, 2022

 

 

×
Subiecte în articol: sulina marinari nave Rusia Ucraina port
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close