Antena 3 Actualitate Media Situația din TVR ajunge pe masa forurilor europene

Situația din TVR ajunge pe masa forurilor europene

27 Apr 2016   •   13:46
Situația din TVR ajunge pe masa forurilor europene

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a decis să sesizeze Parlamentul European, Consiliul Europei şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor cu privire la criza din TVR şi Radio România. 

Conform unui comunicat al FAIR-MediaSind, remis joi AGERPRES, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor - FEJ, ce a avut loc în Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, în perioada 25 - 26 aprilie 2016, a votat o moţiune de urgenţă privind situaţia gravă în care se afla Societatea Română de Televiziune - SRTV şi Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, din cauza politizării excesive a acestor instituţii publice de media. 

Moţiunea, votată la propunerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind, membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, cere depolitizarea radioului şi televiziunii publice în România. 

"Difuzorii publici din România se află într-o criză fără precedent cauzată de amestecul politicienilor. Întrucât difuzorul public TVR este confruntat cu colapsul financiar, un grup de politicieni a pregătit un pachet de amendamente legislative la legea televiziunii, astfel încât să poată fi iniţiată procedura de insolvenţă. Acest statut va pune TVR sub control politic şi financiar total. Politicienii români vor să menţină controlul asupra companiei publice de televiziune pentru a o folosi ca instrument electoral în cele doua campanii ce vor avea loc în acest an. Noul Consiliu de Administraţie aprobat în urma cu o lună de către Parlamentul României, nu a reuşit sa-şi desemneze preşedintele din cauza presiunilor unei grupări politice", se menţionează în textul moţiunii. 

Conform acestuia, gravă şi îngrijorătoare este şi situaţia din compania publică de radio, unde administraţia numită în 2012 de către partidul de guvernământ "este recunoscută pentru actul său de conducere bazat pe frică şi hărţuire". 

FEJ consideră că actuala criză din Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, apărută din cauza politizărilor acestor instituţii, afectează libertatea de exprimare şi dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi. 

De asemenea, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor dispune ca noul Comitet Director să sesizeze preşedintele României, prim ministrul şi Parlamentul României în legătura cu modificarea legii privind societăţile publice (TVR şi SRR) în sensul garantării independenţei acestor instituţii şi numirii conducătorilor lor pe baza unor criterii profesionale de selecţie discutate cu societatea civilă. 

Totodată, acesta ar trebui să informeze Confederaţia Europeană a Sindicatelor, Consiliul Europei şi Parlamentul European cu privire la modul în care au fost trataţi salariaţii şi liderii de sindicat din Compania Publică de Radio. 

În perioada următoare va fi trimisă o misiune în România din partea FEJ cu scopul de a observa situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close