Antena 3 CNN Actualitate Medicul Gheorghe Burnei răspunde acuzațiilor: „Nu sunt inventator, am vrut doar să fac bine”

Medicul Gheorghe Burnei răspunde acuzațiilor: „Nu sunt inventator, am vrut doar să fac bine”

Medicul Gheorghe Burnei răspunde acuzațiilor: „Nu sunt inventator, am vrut doar să fac bine”
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Aug 2017   •   14:31

Medicul Gheorghe Burnei susţine, într-o scrisoare deschisă, că nu este inventator şi nu şi-a propus asta, că a vrut să facă doar bine şi că în 42 de ani de medicină nu a avut nici măcar o acuzaţie de malpraxis. 

"Agitaţia din ultimele două zile cu care a fost întâmpinată această hotărâre a instanţei (care îi permite să se întoarcă la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii 'Marie Curie' - n.r.), contrar aşteptărilor, mă nedumireşte complet. De ce această desfăşurare de forţe pentru un simplu medic ortoped pediatru? Pe cine am incomodat atât de tare? Şi cu ce? Făcându-mi meseria cu drag, dincolo de normă şi programul de lucru? Găsind soluţii în cazuri respinse sau redirecţionate către mine de omologii mei?", afirmă medicul în scrisoarea deschisă, transmisă Agerpres.

El susţine că se află în situaţia de a se întreba cine îi sunt prietenii. "Medicii titulari, cu care am petrecut mai mult timp decât cu propria-mi familie, ajung să scrie memorandumuri împotriva întoarcerii mele la spital? Pe toţi i-am ajutat încă de la venirea în Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii 'Marie Curie'. În perioada rezidenţiatului lor am făcut eforturi să îşi însuşească toate cunoştinţele necesare, astfel încât încă din anul III să fie la nivelul unor medici specialişti. I-am sprijinit să practice medicina în Bucureşti, având discuţii cu conducerea spitalului şi intervenind personal la Ministerul Sănătăţii pentru a-i ruga să fie de acord cu scoaterea posturilor la concurs. I-am acceptat la doctorat şi toţi sunt acum doctori în medicină. În plus, toate veniturile pentru cercetare, care mi s-ar fi cuvenit de-a lungul carierei, le-am cedat la fondul comun pentru a ajuta doctoranzii, care, altfel, ar fi trebuit să plătească din buzunarul propriu", a mai scris acesta. 

Gheorghe Burnei mai spune că pe medicii rezidenţi din anul I nici nu îi cunoaşte şi se întreabă de ce aceştia sunt deja împotriva lui. 

"Mai mult decât atât, se anunţă în premieră nişte măsuri excepţionale - restricţia anumitor tratamente inovative şi standardizarea tuturor intervenţiilor chirurgicale prin protocoale terapeutice. Aceste protocoale erau necesare mai demult, însă este nevoie şi de centre de cercetare şi inovaţie cu dotare şi personal abilitate. De 8 luni mi se pune la îndoială întreaga carieră, fiind arătat cu degetul pentru ceea ce până mai ieri eram lăudat (sau invidiat). Şi anume dorinţa tenace de a găsi soluţii şi a rezolva cele mai dificile cazuri. Nu sunt inventator şi nu asta mi-am propus. Am vrut doar să fac bine în jurul meu... încă vreau. În 42 de ani de medicină nu am avut nici măcar o acuzaţie de malpraxis", a mai scris medicul. 

El subliniază că îşi iubeşte meseria şi că doreşte să practice medicina în continuare. 

"Eu cred că, alături de mine, pierd părinţii copiilor care au nevoie de intervenţii urgente, pe care nu şi le-ar permite fără existenţa chirurgiei ortopedice la noi în ţară - specialitate care există astăzi datorită eforturilor demarate de profesorul Pesamosca şi continuate de mine ulterior. Făcând parte din comisia de aprobare a formularelor E 112, înţeleg că încăpăţânarea mea de a opera aici cazurile complexe şi a aduce, astfel, economii la bugetul Casei Naţionale de Sănătate a deranjat... Însă cum se poate aşa ceva?! De ce de când nu mai sunt eu în comisie s-a cheltuit de şase ori mai mult pe operaţiile în afară ţării, când pacienţii puteau fi la fel de bine trataţi de medicii români? Mai mult decât atât, dacă ar fi fost implementate cele două programe naţionale propuse încă din 2015 de Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri - cel de screening, depistare şi tratament al displaziei de dezvoltare a şoldului şi cel de screening şcolar, care să depisteze scolioza de la 1 la 18 ani - am fi adus economii de milioane de euro în sistemul medical", arată medicul. 

În final, Burnei spune că tot ce se întâmplă este de neînţeles pentru el şi îşi doreşte ca Justiţia să îşi spună cuvântul.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Burnei
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close