Antena 3 CNN Actualitate METEO. Director ANM, veste extrem de proastă despre vremea din România

METEO. Director ANM, veste extrem de proastă despre vremea din România

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională a vorbit, marți, în emisiunea Subiectiv, de la Antena 3, despre ce se va întâmpla cu vremea în perioada următoare. Potrivit specialistului, românii vor trebui să se obișnuiască cu fenomenele meteorologice extreme pentru că datele științifice arată că frecvența lor a crescut în ultimii ani.

METEO. Director ANM, veste extrem de proastă despre vremea din România
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    23 Iun 2020   •   21:15

"Putem vorbi despre aproape un număr record avertizări cod roșu pe care Administrația Națională de Meteorologie le-a emis în această lună cu privire la fenomenele specifice instabilității atmosferice. (...) În cursul acestei luni, iunie 2020, foarte multe dintre aceste manifestări specifice instabilității atmosferice s-au caracterizat prin caracterul de torențialitate al averselor. Dacă anul trecut vorbeam despre o frecvență mai mare a furtunilor generatoare de grindină de medii și mari dimensiuni și de intensificări puternice ale vântului, vijelii formarea tornadelor în țara noastră începând de la sfârșitul lunii aprilie, în această luna iunie a anului 2020, fenomenele de instabilitate atmosferică au fost caracterizate de averse torențiale.

Frecvența căderile de grindină a fost mai redusă la mijlocul și în a doua parte a acestei luni. Acesta este motivul pentru care în momentul de față vorbim despre o cantitate medie de precipitații, mai mare decât cea înregistrată în iunie 2019 și o cantitate de precipitații excedentară, dacă este să privim la media climatologică a acestei luni în țara noastră", a spus Gabriela Băncilă.

Directorul ANM subliniază că tot ceea ce putem face este să ne adaptăm la schimbările vremii.

"Dacă este să privim la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, inclusiv în timpul verilor, se pare că acest lucru va face parte din cotidian și trebuie să luăm măsuri pentru a ne adapta și pentru a face față tuturor acestor fenomene. Un lucru destul de important și care ar trebui să ne atraga atenția tuturor, fie că vorbim despre public, fie că vorbim despre autorități, este faptul că și vara acestui an, cel puțin până în acest moment, și vara anului trecut, au fost caracterizate de un grad foarte ridicat de instabilitate atmosferică.

Iar în ultimii doi ani de zile nu am mai vorbit despre perioade cu vreme caniculară, cu disconfort termic ridicat, fenomene frecvente în țara noastră. (...) Chiar dacă intensitatea fenomenelor meteorologice va fi în diminuare, trebuie să ne gândim că ploi de 25-35 de litri vor cădea în contextul acestui peisaj pe care îl vedem în momentul de față", a adăugat Băncilă.

 

 

×
Subiecte în articol: director anm Gabriela Băncilă
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close