Antena 3 CNN Actualitate O mină marină a fost găsită în apropiere de Portul Constanţa, după ce o navă din Turcia a trecut pe lângă ea

O mină marină a fost găsită în apropiere de Portul Constanţa, după ce o navă din Turcia a trecut pe lângă ea

O mină marină a fost descoperită în această dimineață la aproximativ 2,5 mile de capul digului de nord al Portului Contanța, a anunțat Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

O mină marină a fost găsită în apropiere de Portul Constanţa, după ce o navă din Turcia a trecut pe lângă ea
Sursa foto: navy.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2022   •   11:42

Potrivit unui comunicat al SMFN, prezența minei marine a fost semnalată de cargoul turcesc „Ahmet Kan” astăzi, în jurul orei 08.00.

O navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la fața locului pentru a inspecta obiectul plutitor raportat, confirmând că este o mină marină, care pune în pericol siguranța navigației.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat intervenția rapidă a echipei de scafandri de luptă EOD, precum și pregătirea puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” pentru a ieși pe mare.

Echipa de scafandri EOD s-a deplasat în zonă cu două ambarcațiuni rapide pentru a neutraliza mina marină aflată în derivă în zona de responsabilitate a Forțelor Navale.

"După ce au fost luate toate măsurile de siguranță la fața locului și a fost securizat raionul periculos, scafandrii militari au neutralizat mina prin distrugere. Misiunea a fost terminată în jurul orei 10.40, fără a mai fi necesară intervenția puitorului de mine Viceamiral Constantin Bălescu", se arată în comunicat.

De la începutul războiului din Ucaina, au fost confirmate și distruse, până în prezent, aproximativ 40 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre. Aceasta este cea de-a patra intervenție a scafandrilor Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine.

Prima intervenție a avut loc în luna martie, la o distanță de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârșitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanță de aproximativ 4 km de țărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfășurat în luna septembrie.

×
Subiecte în articol: Portul Constanţa mină marină
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close