Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătății și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților au semnat protocolul pentru implementarea strategiei naționale de combatere a hepatitei C

Ministerul Sănătății și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților au semnat protocolul pentru implementarea strategiei naționale de combatere a hepatitei C

Ministerul Sănătății și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților au semnat  protocolul pentru implementarea strategiei naționale de combatere a hepatitei C
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Mar 2013   •   19:04

România este prima țară din Europa Centrală și de Est care va implementa o strategie națională de combatere a hepatitei C.

În urma deciziei de colaborare dintre Ministerul Sănătății și ANPP, cele două instituții au semnat un nou protocol pentru implementarea măsurilor propuse de Carta Albă a Hepatitei C în România, document de politici publice lansat în data de 28 martie 2013.  În continuare, Ministerul Sănătății va inființa un Comitet Național de Coordonare a planului de activități pentru implementarea strategiei naționale de combatere a  Hepatitei C în România. Pe lângă supervizarea propriu-zisă a implementării acestei strategii, Comitetul Național va monitoriza și grupurile de lucru însărcinate cu elaborarea acestui proiect.

Acest nou protocol care cuprinde o serie de acțiuni concrete din partea celor două părți vine să susțină parteneriatul dintre Ministerul Sănătății și societatea civilă. Hepatita C este una dintre bolile în răspândirea cărora sistemul de sănătate a jucat un rol important în trecut și trebuie, acum, să ne arătăm responsabili pentru semenii noștri. Vom implementa împreună cu asociația pacienților strategia națională de combatere a hepatitei C, pentru că orice reușită care se urmărește în domeniul sănătății trebuie să fie făcută împreună cu pacienții”  a declarat dl. Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătății.

Carta Albă a Hepatitei C, elaborată de asociații ale pacienților din România, dar și din Europa,  propune acțiuni concrete de combatere a Hepatitei C în România, cum ar fi:

·         Crearea Cadrului Instituțional de implementare a Strategiei Naționale

·         Activități de prevenție (educație și screening)

·         Tratament (terapii în prezent compensate și terapii inovatoare)

·         Cadru bugetar multi-anual

 

Suntem impresionați de deschiderea pe care am găsit-o la Ministerul Sănătății în persoana domnului ministru, Eugen Nicolăescu. Avem o datorie să facem ceva pentru pacienții cu hepatita C care nu mai au alternativă terapeutică și pentru care soluția o reprezintă tripla terapie și avem o răspundere în a ne asigura că, pe viitor, hepatita C va fi eradicată în România” a declarat dl Vasile Barbu, președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Printre măsurile prealabile implementării strategiei naționale, Carta Albă propune și compensarea noilor tratamente împotriva hepatitei C, tratamente care oferă o șansă la viață pacienților care nu răspund tratamentului standard, oferit în prezent de statul român.

Hepatita C este o boală transmisibilă, iar pe lângă șansa la vindecare pe care o oferă persoanelor infectate, tratamentul împiedică și răspândirea virusului.

Pentru mai multe informatii referitoare la Carta Albă a Hepatitei C în România, puteti accesa: http://hepatitac.ro/despre-hepatita-c/carta-alba-vhc/  

 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close