Antena 3 CNN Actualitate Mircea Toader, precizări legate de pensiile speciale ale aleşilor

Mircea Toader, precizări legate de pensiile speciale ale aleşilor

Mircea Toader, precizări legate de pensiile speciale ale aleşilor
30 Sep 2015   •   14:47

Modificarea substanțială la proiectul legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor a fost fixarea duratei minime pentru care un parlamentar este îndreptățit să primească această indemnizație, a precizat miercuri deputatul PNL Mircea Toader, potrivit Agerpres. El s-a referit astfel la faptul că proiectul legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, a fost adoptat marți seara, de către Comisia parlamentară pentru statut, acesta urmând să fie votat în plenul reunit al Parlamentului.
"Modificarea substanțială față de motivul pentru care a fost reîntors la Comisie, a fost fixarea duratei minime pentru un parlamentar care este îndreptățit să primească această indemnizație. Inițial era șase luni, apoi, prin modificare, s-a făcut un mandat întreg și finalul raportului nostru prevede un an de mandat, respectiv 12 luni", a precizat Mircea Toader, la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că acest raport se referă la cererea de reexaminare solicitată de președintele României, Klaus Iohannis.

"În plen, când s-a votat legea, PNL a votat împotrivă. Așa cum prevede Constituția, este dreptul președintelui să retrimită spre reexaminare orice lege trimisă la promulgare. Comisia a luat în discuție prevederile și solicitările președintelui și în mare parte au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam să mă opun unei cereri de reexaminare și era într-un fel absolut anormal să fiu împotriva raportului de reexaminare. Cu alte cuvinte să fiu de acord cu legea în forma veche", a susținut Toader.

Deputatul PNL a adăugat că, așa cum prevede Constituția și Regulamentul, orice modificare sau solicitare de reexaminare a președintelui se discută în comisia respectivă, în acest caz în Comisia pentru statut, după care se discută raportul în plenul reunit, care primește un vot.

"Dacă respectivul raport, să presupunem, primește votul Parlamentului, înseamnă că acele modificări au fost acceptate. După care, tot Constituția prevede că toată legea în ansamblul ei se votează. Noi ca PNL este logic că trebuie să fim de acord cu solicitările președintelui, de reexaminare a unei legi, ca principiu, și după ce vom ajunge la votarea în plen a întregii legi, cu motivele respectiv, noi vom vota împotrivă", a afirmat Mircea Toader.

Toader a explicat că președintele de comisiei este cel care solicită ședința.

"Comisia nu este una permanentă, fiecare suntem în comisiile noastre de comisiile de specialitate permanente, în momentul în care ne solicită, noi venim, această comisie are un caracter mult mai restrâns, reprezentantul fiecărui grup parlamentar, și sigur că fiecare reprezintă opinia grupului și nu opinia personală", a spus Toader.

Potrivit raportului Comisiei aprobat, marți, pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un an de activitate parlamentară.

De asemenea, deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonate după caz, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiași legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

×
Subiecte în articol: Mircea Toader Klaus Iohannis
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close