Antena 3 CNN Actualitate Multe alarme cu bombă au fost anunţate de copii la 112, prin folosirea cartelelor SIM pentru cursurile online, transmite IGPR

Multe alarme cu bombă au fost anunţate de copii la 112, prin folosirea cartelelor SIM pentru cursurile online, transmite IGPR

Multe dintre apelurile efectuate la 112 prin care se anunţau dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv în unităţi de învăţământ, au fost efectuate de copii care foloseau cartelele SIM pentru susţinerea cursurilor online, a informat, astăzi, IGPR.

Multe alarme cu bombă au fost anunţate de copii la 112, prin folosirea cartelelor SIM pentru cursurile online, transmite IGPR
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    11 Feb 2022   •   13:32

Poliţia Română, prin structurile de prevenire a criminalităţii, derulează, la nivel naţional, o campanie de conştientizare, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor cu privire la consecinţele pe care le are apelul fals la 112.

"Gândeşte! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepseşte! Sună responsabil!" transmit poliţiştii, care vor să atragă atenţia cu privire la consecinţele legale şi psiho-sociale ale acestor fapte.

"În ultima perioadă, la nivelul Poliţiei Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgenţă 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unităţi de învăţământ. După dispunerea măsurilor operative specifice şi efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificaţi ca fiind, de multe ori, minori care, prin acţiunile lor, considerau că fac farse colegilor", informează un comunicat al IGPR.

Potrivit Poliţiei, aceste apeluri aduc prejudicii "foarte grave" la nivelul societăţii şi tulburări ale siguranţei publice, atât prin natura şi amploarea forţelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare şi contracarare - IGPR, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, cât şi prin stările de temere generate în rândul cetăţenilor, atât cei direct afectaţi, aflaţi în locurile respective, cât şi în întreaga comunitate.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

×
Subiecte în articol: alarme bomba cartele SIM cursurile online IGPR
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close