Antena 3 CNN Actualitate IGSU a lansat cea de-a doua navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare

IGSU a lansat cea de-a doua navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare

La șantierul naval din Galați a fost lansată miercuri la apă a doua navă multirol capabilă să desfășoare activități specifice operațiunilor de intervenție în cazul situațiilor de urgență pe mare, inclusiv stingerea incendiilor. 

IGSU a lansat cea de-a doua navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare
Sursa foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2023   •   14:13

Nava multirol este capabilă să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră și Marea Mediterană, și este proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani. Nava este echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) și/sau lansarea/recuperarea a UAV (UnmannedAerialVehicle), dar și cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem "rescue star" cu macara.

Citeşte şi: Prima navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare a fost lansată astăzi, pe șantierul naval Galați

Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m. Nava este achiziționată în cadrul Proiectului Viziune 2020, Program Operațional Infrastructură Mare, iar costul este de aproximativ 24,8 milioane de euro.

În luna octombrie a anului 2022 a avut loc semnarea contractului pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen. Achiziția este finanțată din fonduri europene și are valoarea totală de aproximativ 45 milioane de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Tipuri de misiuni navă multirol

  •  Capabilă să desfășoare misiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei.
  •  Nava va fi dotată cu echipamente care îi vor permite să participe în cadrul operațiunilor comune cu alte structuri pentru stingerea incendiilor și limitarea poluării, inclusiv poate acorda sprijin forțelor participante pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, cu capacitatea de preluare a supraviețuitorilor de până la 50 de persoane.
  •  Este capabilă să asigure transferul de personal, răniți sau materiale în operațiuni cu elicoptere, are posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle), poate executa misiuni de decontaminare CBRN și activități de limitare a poluării pe mare.
  •  Acest mijloc de mobilitate navală este capabil să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, fiind proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană.

×
Subiecte în articol: IGSU navă multirol Galați salvare pe mare
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close