Antena 3 CNN Actualitate Nelu Tătaru, anunțuri de ultimă oră. Ne gândim dacă este necesară prelungirea stării de alertă, sau nu

Nelu Tătaru, anunțuri de ultimă oră. Ne gândim dacă este necesară prelungirea stării de alertă, sau nu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut vineri declarații cu privire la situația pandemiei cauzate de coronavirus.

Nelu Tătaru, anunțuri de ultimă oră. Ne gândim dacă este necesară prelungirea stării de alertă, sau nu
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    03 Iul 2020   •   10:16

Secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt pline

”Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Avem un început de transferuri din Terapiile Intensive din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii. Avem un număr scăzut de locuri în ATI din spitalele din București.

A fost 1 iulie, trebuia să existe niște măsuri de relaxare, le-am amânat”, a declarat Nelu Tătaru

Ce spune Ministrul cu privire la decizia Curții Constituționale

Referitor la deciziile CCR și motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită niște clarificări și o mai mare previzibilitate, țin să menționez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați să se implice activ pentru a putea gestiona o situație pe care, în acest moment, o controlăm”, a mai spus. 

Rata de transmitere s-a dublat în ultimele 3 săptămâni

De asemenea, acesta susține că izolarea trebuie să rămână o regulă de bază, în condițiile în care respectarea regulilor se face din ce în ce mai greu.

”Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu, rămân recomandări, atât pentru populația civilă cât și pentru partea și corpul medical. Avem un corp medical care deține controlul, dar interpretarea acestor decizii pot duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient sa beneficieze de explicații cu privire la tot ceea ce înseamnă  carantina, boală transmisibilă, izolare la domiciliu.

Recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau deveniți asimptomatici care se externează, să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicală. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere de 0.6, 0.7, acum mergem spre o rată de transmitere de 1.4.

În pofida a tot ce se discută, rămâne o regulă de bază. (…) Cei care primesc recomandarea de izolare rămâne, dincolo de decizia Curții, acel articol din Codul Penal. Context în care ne știm asimptomatici, tratați în spital până în a zecea zi, cu recomandarea de izolare la domiciliu, vă rog să aveți în vedere: rămân acele patru zile pe care trebuie să le avem de izolare voluntară la domiciliu”, spune Nelu Tătaru. 

Internarea persoanelor infectate este absolut necesară

Ministrul a adăugat că autoritățile lucrează la un proiect de lege care va ajunge săptămâna viitoare la Guvern.

”Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința viitoare a Guvernului. Vrem să clarificăm foarte bine acele recomandări ale Curții foarte atent: boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare. (…) Suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, pentru a gestiona acest moment.

Repet: discutăm profesional la nivel epidemiologic în contextual în care această izolare trebuie să existe. Internarea persoanelor cu simptome și cele care, din asimptomatice, devin cu simptomatologie prezentă în spitale, trebuie să fie absolut necesară în vederea identificării, dar mai ales a izolării anumitor focare”, a adăugat ministrul. 

Întrebat dacă, în cazul creșterii mai mari a numărului de cazuri, există posibilitatea revenirii la starea de urgență, Nelu Tătaru a declarat că deocamdată nu există acest pericol, însă se evaluează necesitatea prelungirii stării de alertă.

 

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close