Antena 3 CNN Actualitate Noul Cod al Muncii intră în vigoare luni

Noul Cod al Muncii intră în vigoare luni

Noul Cod al Muncii intră în vigoare luni
Sursa foto: Foto: Mediafax
02 Mai 2011   •   09:01
Noul Cod al Muncii intră de luni în vigoare. Astfel, patronii care plătesc muncitori la negru riscă să ajungă la închisoare. La fel şi cei care acceptă să muncească fără forme legale.

Premierul a avertizat deja firmele să nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. Până acum, amenzile pentru firmele ce angajau la negru erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

În noul cod, sancţiunile pot ajunge până la 20.000 de lei. Cazurile pot deveni chiar penale - închisoare de la unu la doi ani sau amendă penală.

În plus, un contract de muncă pe durata determinată va putea fi încheiat pe o perioadă de maxim 3 ani, faţă de 2 ani - până acum.

În acelaşi timp, perioada de probă se măreşte: va fi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere.

Şi perioada de preaviz este mai mare. 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi 45 pentru cei cu funcţii de conducere.

Noul Cod al Muncii, adoptat prin asumarea răspunderii, este criticat vehement de sindicalişti.

×
Subiecte în articol: Emil Boc munca la negru
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close