Antena 3 CNN Actualitate Pensionarii români ar putea primi bani în schimbul biletelor de tren neutilizate | Prevederile noului proiect de lege

Pensionarii români ar putea primi bani în schimbul biletelor de tren neutilizate | Prevederile noului proiect de lege

Potrivit unui nou proiect de lege, depus miercuri în Camera Deputaților, biletele de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, ar putea fi compensate dacă nu sunt utilizate.

Pensionarii români ar putea primi bani în schimbul biletelor de tren neutilizate | Prevederile noului proiect de lege
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   00:00

Inițiativa a fost înregistrată la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, la solicitarea Organizaţiei Seniorilor Naţionali Liberali.

Potrivit proiectului, biletele de transport cu trenul rămase neutilizate de către pensionari vor putea fi transformate în sume la dispoziţia acestora.

"Venim cu această inițiativă legislativă pentru a face dreptate în valorificarea unui drept care se află la dispoziția pensionarilor din România: în proporție de aproximativ 80% acest drept rămâne nevalorificat pentru că el nu este utilizat.

Avem speranța că acest proiect de act normativ va fi susținut de toate grupurile parlamentare și sperăm să aibă un parcurs legislativ urgent.

Citește și: Marcel Boloș a anunțat ce se întâmplă cu plata pensiilor și a salariilor în perioada următoare

Proiectul de lege urmează să intre în procesul legislativ în perioada următoare”, a declarat Gabriel Andronache liderul Grupului parlamentar al deputaților PNL, într-o postare pe Facebook.

Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, aceștia confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor.

Pe lângă aceasta, pensionarii se mai confruntă și cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistență socială slabă

"Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în documentul citat.

Calculul compensației va fi stabilit prin Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar banii vor fi virați la plata primei pensii a anului următor.

În prezent, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localităţi.

Proiectul de lege propune următoarele:

Călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi virați beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor.

Calculul compensației se stabilește prin Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat.

×
Subiecte în articol: pensionari bilete de tren bani pensii
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close