Peste 72.000 de români suferă de boala Parkinson

de Antena3.ro    |    18 Mai 2011   •   23:49
Peste 72.000 de români suferă de boala Parkinson Foto: Intact Images

În România, circa 72.000 de persoane suferă de boala Parkinson, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Parkinson, Dan Răican, potrivit Agerpres.

Medicii specialişti atenţionează că, în ultimul timp, au apărut foarte multe modificări conceptuale şi, practic, Parkinsonul este acum o boală multifuncţională, care afectează sistemul nervos periferic, dar sunt situaţii în care porneşte de la structura nervoasă a tubului digestiv.

Persoanele care au această boală prezintă foarte multe modificări, care la un moment dat le afectează viaţa normală, dezvoltă tulburări psihice, cognitive şi de somn, spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

În ceea ce priveşte soluţiile terapeutice, au fost înregistrate foarte multe progrese - este vorba de terapii care ameliorează în special tulburările motorii.

"Şi la noi se face stimulare cerebrală la Spitalul Universitar şi Bagdasar, există o listă de aşteptare cu foarte mulţi bolnavi, costurile fiind mari", a menţionat prof. Băjenaru.

Medicul a reamintit cu această ocazie şi de deficienţele existente în acest caz - lipsa testelor neuro-genetice care nu se pot face la noi, dar şi investigaţiile imagistice performante şi lipsa unei recuperări medicale specializate.

Parteneri
x close