Antena 3 CNN Actualitate Plafoanele la medicamente ar putea fi transferate de la farmacii la medicii de familie

Plafoanele la medicamente ar putea fi transferate de la farmacii la medicii de familie

Plafoanele la medicamente ar putea fi transferate de la farmacii la medicii de familie
23 Oct 2008   •   09:18

Veşti proaste pentru cei care au nevoie de medicamente compensate sau gratuite. Şi asta pentru că plafoanele la medicamente nu vor mai fi eliminate, aşa cum afirma cu puţin timp în urmă ministrul Eugen Nicolaescu. Mai mult, ele ar putea fi trecute de la farmacii la medicii de familie, începând de anul viitor. Cel puţin acestea sunt prevederile unui act normativ elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Trecerea plafoanelor de medicamente de la farmacii la medicii de familie presupune însă avantaje numai pentru anumiţi pacienţi. Spre exemplu, vor beneficia de reţete compensate în special pensionarii, care se prezintă la cabinete la începutul fiecărei luni pentru a se aproviziona cu medicamente compensate sau gratuite, înainte ca plafonul să se epuizeze.
În acelaşi timp, copiii, precum şi cei care se îmbolnăvesc pe neaşteptate riscă să rămână fără medicamente compensate în luna respectivă. Şi asta pentru că vârsta pacienţilor aflaţi pe listele propriii, dar şi costul mediu pe asigurat sunt criteriile în funcţie de care vor fi stabilite sumele pe baza cărora medicii de familie pot acorda reţete. În plus, dacă până acum pacienţii aveau posibilitatea de a-şi căuta medicamentele în câteva zeci de farmacii, de-acum înainte ei vor depinde de un singur medic.
Proiectul de act normativ mai prevede că bugetul alocat medicului de familie va fi repartizat pe trimestre şi luni, timp de un an.
Mai mult decât atât, în cazul în care bugetul ar fi depăşit, pierderile ar urma să fie recuperate tot din venitul cabinetului. Motiv pentru care numeroşi medici de familie s-au declarat deja împotriva proiectului propus de Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Antena 3

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close