x close

Prețul final al gazelor ar putea crește cu 1% pentru populație și cu 2% pentru industrie de la 1 ianuarie

de A.M    |    14 Noi 2013   •   15:09
Prețul final al gazelor ar putea crește cu 1% pentru populație și cu 2% pentru industrie de la 1 ianuarie  772

Prețul final al gazelor ar putea crește cu 1% pentru consumatorii casnici și cu 2% pentru cei industriali de la 1 ianuarie, a declarat joi Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferințe pe tema pieței gazelor, informează AGEPRES.

Calendarul de liberalizare agreat în 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici și de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.

"În acest moment, ne așteptăm ca majorările să fie mai mici decât cele prevăzute în calendar. Estimăm în jur de 1% pentru casnici și 2% pentru industrie. Singura constantă din prezent este prețul gazelor de producție internă, iar restul sunt variabile, precum prețul de import, nivelul consumului sau condițiile meteorologice", a explicat șeful ANRE.

În prezent, prețul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh.

În același timp, prețul gazelor de producție internă este de 49 de lei pe MWh pentru clienții casnici și de 68 de lei pe MWh pentru cei industriali. Gazele de producție internă acoperă circa 75% din consumul de gaze al industriei și 95% din cel al clienților casnici.

Havrileț a adăugat că prețul gazelor de producție internă pentru consumatorii industriali și prețul de import vor atinge convergența la finele anului viitor în jurul valorii de 380 de dolari pe mia de metri cubi (119 lei pe MWh), ceea ce înseamnă că prețul gazelor autohtone se va dubla.

El a subliniat faptul că prețul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producție internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieței.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piața va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Un articol din Legea energiei și a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieței pentru consumatorii industriali, însă Havrileț spune că nu se pune problema prelungirii termenului.

Citeşte mai multe despre:

pretul gazelor
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati