Antena 3 CNN Actualitate Preţul gazelor a crescut cu 5% în luna septembrie pentru a acoperi costul ridicat al unor furnizori cu importurile

Preţul gazelor a crescut cu 5% în luna septembrie pentru a acoperi costul ridicat al unor furnizori cu importurile

Preţul gazelor a crescut cu 5% în luna septembrie pentru a acoperi costul ridicat al unor furnizori cu importurile
Sursa foto: Foto: a1.ro
de S.T.    |    16 Oct 2012   •   17:22

Preţul gazelor a fost majorat cu 5%, în luna septembrie, pentru a recunoaşte costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecută, a declarat marţi Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, citat de Mediafax.

 "Am avut două runde de întâlniri pregătitoare a comandamentului de iarnă în care am analizat incidentul, situaţia care a fost creată atunci când consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scăzute, faptul că o parte din furnizorii de gaze nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze şi analizele referitoare la preţurile deosebit de ridicate cu care au făcut importurile. (...) Ei au venit după aceea să li se recunoască preţurile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toţi suportăm acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, şi le-am recunoscut acum, cu o creştere de 5% a gazelor în luna septembrie", a declarat Traicu, răspunzând unei întrebări legate de verificările autorităţilor privind furnizorii care nu şi-au făcut stocul de gaze iarna trecută.

El a adăugat că nu ştie dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aplicat sancţiuni respectivilor furnizori.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca în septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, anunţa la jumătatea lunii august şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer.

Întrebat atunci de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia. El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.

Precedenta creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate.

×
Subiecte în articol: pretul gazelor gaze
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close