Antena 3 CNN Actualitate Prima reacție a MAE după mesajul românului răpit în Burkina Faso

Prima reacție a MAE după mesajul românului răpit în Burkina Faso

Prima reacție a MAE după mesajul românului răpit în Burkina Faso
de S.T.    |    01 Noi 2016   •   08:56

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, scrie mae.ro.

În înregistrarea video, românul poartă o barbă deasă, vorbeşte o franceză marcată de un accent puternic, şi afirmă că secvenţa este înregistrată în 21 septembrie. Ostaticul român asigură că starea sănătăţii sale este bună.

Gherguţ spune că se gândeşte la familia sa şi îi cere, precum şi guvernului român, să facă totul pentru a fi eliberat.

Înregistrarea a fost distribuită de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), este constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României” (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).

Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român.

Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close