Antena 3 CNN Actualitate PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. 3 milioane de elevi sunt aşteptaţi la cursuri. Noutăţile anului şcolar 2015-2016

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. 3 milioane de elevi sunt aşteptaţi la cursuri. Noutăţile anului şcolar 2015-2016

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. 3 milioane de elevi sunt aşteptaţi la cursuri. Noutăţile anului şcolar 2015-2016
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Sep 2015   •   08:51
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Clopoţelul sună astăzi pentru trei milioane de elevi din întreaga ţară. Nu toate şcolile sunt însă pregătite să-i primească în noul an. Mii de elevi vor fi nevoiţi să înveţe în alte unităţi de învăţământ decât cele de anul trecut.

Motivul este unul singur: multe şcoli nu primit avizul sanitar. De altfel, 25% dintre şcolile din România nici nu ar trebui să funcţioneze, spun oficialii din Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2015 - 2016 vine şi cu schimbări. Vacanţa de iarnă va fi mai lungă cu o săptămână. Asta nu înseamnă că vor învăţa mai puţin, pentru că vacanţa de vară va începe cu o săptămână mai târziu, pe 24 iunie în loc 17 iunie.

Cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, Ministerul Educaţiei a modificat structura noului an şcolar, care fusese stabilită iniţial în iulie, prin ordin de ministru. Una dintre schimbările aduse prin noul document este aceea că elevii vor avea o vacanţă de iarnă prelungită de la două la trei săptămâni, respectiv din 19 decembrie până în 10 ianuarie. Vacanţa de vară va începe însă cu o săptămână mai târziu, respectiv nu din 17 iunie, cum era prevăzut iniţial, ci din 24 iunie.
   
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. O altă schimbare este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul şcolar 2016-2017 să înceapă cu o săptămână mai devreme, cum prevedea structura aprobată anterior, ci pe 11 septembrie.
   
Şi tot cu puţin timp înainte de începerea cursurilor, Guvernul a decis ca elevilor din clasele a XI-a, a XII-a ?i a XIII-a din învăţământul liceal de stat să li se deconteze cheltuielile pentru achiziţionarea de manuale şcolare, în limita a 55 de lei. Aproximativ 362.00 de elevi vor primi aceşti bani pentru manuale, însă acestea trebuie să fie dintre cele de pe lista aprobată de Ministerul Educaţiei. Liceenii îşi vor recupera banii cheltuiţi pentru manuale după ce depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă şi factura pentru cărţile cumpărate.
   
Şi tot din acest an şcolar, elevii din clasele a III-a vor primi, cel mai probabil în prima parte a semestrului întâi, noi manunale, cele vechi fiind folosite ca materiale auxiliare până la sfârşitul anului.
   
Pentru prima dată, la începutul cursurilor, religia are un nou statut, adoptat în semestrul doi din anul şcolar trecut. Peste 90 la sută dintre elevi vor învăţa religia ca urmare a propriei opţiuni pentru această disciplină.
     
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Structura anului şcolar:
Noul an şcolar este structurat pe două semestre. Semestrul I începe în 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV, dar şi pentru copiii de la grădiniţă
   
Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie.
   
Semestrul al doilea începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară.
   
Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!". Clasele din învăţământul preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul "Şcoala altfel" în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfăşurare a programului va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice.
   
Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close