Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Vlad Ciurea, dezvăluiri de la început de carieră: "Când am văzut un creier viu, m-am speriat"

Prof. dr. Vlad Ciurea, dezvăluiri de la început de carieră: "Când am văzut un creier viu, m-am speriat"

Prof. dr. Vlad Ciurea a oferit detalii mai puţin știute de la începutul carierei sale.

Prof. dr. Vlad Ciurea, dezvăluiri de la început de carieră: "Când am văzut un creier viu, m-am speriat"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    17 Oct 2022   •   08:00

Întrebat ce a simțit atunci când a văzut un creier viu şi cum a decis să urmeze o carieră de succes în domeniul neurochirurgiei, prof. dr. Vlad Ciurea a spus: 

"În anul patru de facultate. Nu eram nerăbdător, eram speriat. Aveam cam 21 de ani.

Nu mi-a fost frică niciodată de anatomie pe care am început-o treptat. Vezi pilea, mușchii, articulațiile, acele disecții, vase, nervi şi organe ca să învățăm.

Este fantastic de frumos organismul uman. Întâi te minunezi, apoi operezi. Aveam o atracție fată de sistemele neurale şi toţi se fereau să învețe despre sistemul nervos.

Pentru mine era o plăcere. Învățăm şi anatomia sistemului nervos şi neurologia. Neurochirurgia se făcea foarte puţin în facultate, dar m-a atras. Nu se știa foarte mult.

"Când am văzut un creier viu, m-am speriat"

A fost o întâmplare. Am vrut să iau post în Bucureşti şi post în chirurgie într-un spital universitar.

Dar când m-a întrebat profesorul Arseni dacă vreau să fac neurochirurgie i-am spus că nu.

I-am spus că am lucrat în chirurgie oftalmologică, chirurgie ortopedică. M-a dat la chirurgie generală la ortopedică şi treptat am urcat.

Dacă guști un an din balamuc, ăsta e spitalul 9, rămâi toată viaţa.

Era o atmosferă foarte plăcută la spital. Nu aveam noțiunea de condică. Când se termina operația mergeam toţi în curtea spitalului.

Deci lucrurile se derulau perfect", a dezvăluit prof. dr. Vlad Ciurea în emisiunea De-a viaţa ascunselea de la Antena 3 CNN. 

Cine este prof. dr. Vlad Ciurea

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a absolvit in 1964 Facultatea de Medicină si Farmacie din București.

După ani grei de muncă în domeniul neurochirurgiei sub coordonarea Prof.Univ.dr.Constantin Arseni, Dr.Lenke Horvarth, Prof.univ.dr.Alexandru Constantinovici, Dr.Sofia Ionescu, Dr. Alexandru Vlad Ciurea a ajuns profesor universitar de neurochirurgie în anul 1997 practicând multiple ramuri ale neurochirurgiei: patologie tumorală cerebrală şi spinală, patologie vasculară cerebrală, neurochirurgie pediatrică, neurotraumatologie etc.

A reușit, la începutul anilor 80, să pună la punct, în premieră, o metodă de drenare a lichidului cefalo-rahidian, procedeu care a primit ulterior şi brevet de invenție.

De-a lungul timpului a condus şi a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale şi internaționale, domnia sa publicând de asemenea şi peste 35 de monografii în domeniul neurochirurgiei, managementului de sănătate şi în problemele legate de alimentația bogata în e-uri.

În perioada 1999-2006, a fost Directorul General al Spitalului Clinic de Urgentă "Bagdasar-Arseni" din București, ocazie cu care a implementat cu ajutorul Ministerului Sănătății, Centrul de Excelență în Neurochirurgie şi Neurologie, aducând de asemenea în anul 2003 şi primul aparat de Gamma Knife Surgery în București (care funcționează şi astăzi).

În semn de apreciere pentru excepționalul profesionalism dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieți omenești, pentru contribuția personală la formarea şi instruirea noilor generații de cadre în domeniul neurochirurgiei, Președintele României Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close