Antena 3 CNN Actualitate Proiect supus dezbaterii publice: Prescripţia electronică, obligatorie din 1 iulie în tratament ambulatoriu

Proiect supus dezbaterii publice: Prescripţia electronică, obligatorie din 1 iulie în tratament ambulatoriu

Proiect supus dezbaterii publice: Prescripţia electronică, obligatorie din 1 iulie în tratament ambulatoriu
Sursa foto: Foto: Antena 1
18 Iun 2012   •   21:15

Furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze, din 1 iulie, prescripţia medicală electronică în tratamentul ambulatoriu, informează Mediafax. Reţeta cu regim special off-line va putea fi folosită numai în situaţii justificate.
   
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţionlă de Asigurări de Sănătate au supus dezbaterii publice proiectul privind modelul unic al formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.
   
Referatul pentru aprobarea ordinului arată că "începând cu data de 1 iulie 2012, toţi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze prescripţia medicală electronică pentru medicamente cu si fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

Prin excepţie, până la data prevăzută în normele de aplicare ale contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicală cu regim special - off-line", se arată în proiect.
   
Prescripţia medicală electronică on-line şi off-line are două componente: componenta care se completează de către medicul prescriptor şi o componentă care se completează de către farmacist. Casele de asigurări de sănătate organizează evidenţa prescripţiilor medicale electronice on-line şi off-line pe medic prescriptor şi vor atribui furnizorilor de servicii medicale un număr de prescripţii medicale electronice on-line şi off-line, la solicitarea acestora.
   
Potrivit proiectului, medicii care nu au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale sau convenţii cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale nu pot utiliza prescripţia electronică.
   
De asemenea, este interzisă emiterea prescripţiilor medicale conţinând medicamente care se eliberează compensat sută la sută din preţul de referinţă sau preţul de decontare altor categorii de asiguraţi decât cele prevăzute în contractul-cadru şi în normele metodologice de aplicare a acestuia, precum şi în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate şi în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate. Totodată, unităţile sanitare nu pot emite reţete pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru asiguraţi, pe timpul internării acestora.
   
Prescripţiile medicale cu şi fără contribuţie personală se pot elibera de către orice farmacie care, la data eliberării prescripţiei medicale, se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, respectiv de către farmaciile cu circuit închis pentru tratamentul bolnavilor cuprinşi în unele programe de sănătate cu scop curativ, se precizează ţîn documentul citat. 
   



×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close