Radu Tudor: Când discuţi cu FMI, pui pe masă cifrele reale. E mai bine ca propunerile FMI să nu ajungă la populaţie

de M.T.    |    01 Noi 2013   •   19:42

STS a fost solicitat să bruieze discuţiile purtate joi la Ministerul Finanţelor cu misiunea FMI pe tema politicilor fiscale şi a bugetului pentru 2014, cu scopul de a împiedica interceptările, în timp ce funcţionarii ministeriali prezenţi au fost obligaţi să predea telefoanele mobile.

Într-un comunicat oficial dat publicităţii vineri, STS a negat că a primit o astfel de solicitare, dar mai mai multe surse oficiale, care au participat la întrevedere au declarat pentru Antena 3 că a existat un asemenea echipament.

Secretarul de stat Liviu Voinea s-ar fi justificat pentru această măsură, susţinând că o mare parte dintre scenariile de lucru ale Ministerului Finanţelor cu reprezentanţii FMI pentru 2014 au ajuns în presă şi au bulversat opinia publică.


„Scenariile ar putea să-i panicheze pe unii jurnalişti, care, insuficient controlaţi, ar putea să dea drumul acestor scenarii pe piaţă. Bănuiesc că în legătură cu acest lucru este bruiajul. De obicei, când discuţi cu FMI, pui pe masă cifrele reale. Când discuţi despre cifre reale şi scenarii reale, cel mai nasol este când începe FMI să propună câte ceva”, a comentat jurnalistul Radu Tudor pe marginea acestui subiect, în emisiunea "La ordinea zilei" de la Antena 3.

„Când e vorba despre economia românească, FMI propune nişte tăieri dramatice de venituri şi nişte creşteri dramatice de taxe şi impozite. Si atunci, s-ar putea ca scenariu acesta să fie necesar a fi bruiat ca să nu ajungă la populaţie”, a mai spus Radu Tudor.


În acelaşi timp, generalul Pavel Abraham consideră că se face prea mult caz din acest lucru, în condiţiile în care este vorba despre o practică folosită peste tot în lume.

„La întâlnirile la vârf, în toate statele lumii, există instalaţii speciale pentru protecţia discuţiilor confidenţiale, care sunt făcute de anumite firme. Nu de asta trebuie să ne speriem, ci de viziunea îngustă a celor care conduc”, a afirmat Abraham.

x close