Antena 3 CNN Actualitate Răzvan Cherecheș: "Am depășit faza de îngrijorare. Acum am un fel de resemnare disperată!"

Răzvan Cherecheș: "Am depășit faza de îngrijorare. Acum am un fel de resemnare disperată!"

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, a spus luni, în exclusivitate la Antena 3, că "trebuie insistat în continuare cu vaccinarea şi impuse restricţii masive de mişcare la nivel naţional.

Răzvan Cherecheș: "Am depășit faza de îngrijorare. Acum am un fel de resemnare disperată!"
de Iulia Gorgorin    |    11 Oct 2021   •   15:01

În timp ce ţara noastră este afectată de o dublă criză, sanitară şi politică, Răzvan Cherecheş a mărturisit că este îngrijorat de rapiditatea cu care se transmite noul coronavirus în România, iar acum se consideră resemnat.

De asemenea, expertul în sănătate publică spune că oamenii ar trebui să nu mai asculte sfaturile persoanelor dezinformate şi să le urmeze doar pe cele ale specialiştilor.

Câteva zeci de persoane au protestat luni, în faţa Palatului Cotroceni, acolo unde încep consulările pentru formarea noului Guvern

 Oamenii i-au huduit pe politicieni şi au venit cu tot felul de mesaje faţă de noile restricţii impuse de autorităţi.

Răzvan Cherecheş: "Ar trebui insistat cu vaccinarea şi impuse restricţii masive de mişcare la nivel naţional"

"În al 12-lea ceas, ar trebui insistat cu vaccinarea şi impuse restricţii masive de mişcare la nivel naţional, pentru că nu avem probleme doar într-o anumită regiune. Lăsat liber pentru vaccinţi cu verificări intense din partea poliţiei. Toată Poliţia trebuie mobilizată, să verifice şi să legitimeze certificatul verde. În rest, absolut tot să fie resticţionat la minim, pentru că problemele pe care le avem acum sunt datorate unei transmisii comunitare masive.

Specialistul ne spune cum să ne protejăm de COVID

Vaccinaţi-vă cât de repede posibil şi până în momentul în care vaccinul a devenit valabil, respectiv două săptămâni după a doua doză, purtaţi mască în permanenţă, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane şi de câte ori vedeţi pe cineva cu masca sub nas sau fără mască, îndepărtaţi-v ă, astfel încât să fiţi în siguranţă. Cam asta e tot ce se poate face, din perspectiva noastră, a cetăţenilor.

Răzvan Cherecheş: "Sincer, am depăşit faza de îngrijorare. Acum am un fel de îngrijorare resemnată"

Suntem într-o situaţie în care măsurile care ar fi trebuit să fie luate, nu s-au luat. Suntem ca şi atunci când a venit zăpada peste noi. Suntem toţi înzăpeziţi, pe marginea drumului, nu putem ieşi din case şi Guvernul ne spune - staţi liniştiţi că în curând o să avem autorităţi care să se ocupe de situaţie. Deci, trebuie să ne descurcăm singuri. Echivalentul lopeţii care ar trebui să o folosim pentru zăpadă, acum e vaccinul.

Deci, ar trebui ca oamenii să înceteze să mai asculte sfaturile unor persoane care sunt fie dezinformate, fie răuvoitoare, pentru că obţin influenţă şi bani de pe urma împrăştierii de zvonuri false şi să asculte sfatul medicilor infecţionişti, epidemiologi şi specialişti de sănătate publică.

În celelalte ţări, frica de ace, care e o frică prevalentă, a fost abodată şi au fost oferite metode extrem de simple de rezolvare, adică poţi să porţi căşti şi să asculţi o melodie care îţi face plăcere, să te uiţi în altă parte în acel moment, inclusiv meditaţia. Sunt metode care te ajută să treci peste frica de ace. Faptul că la noi, inclusiv în clipuri, mesaje, au fost utilizate seringi, e o dovadă a faptului că am ignorat această frică, care este un obstacol important.

Previziunea specialistului pentru următoarea perioadă

Din nefericire, nu văd nimic bun. Fac comparaţie cu săptămânile trecute, numerele vor continua să crească, numărul deceselor va continua să crească, numerele de persoane internate la Terapie Intensivă nu mai au cum să crească, că deja suntem la maxim, dar în schimb numărul de persoane care au nevoie de Terapie Intensivă va creşte. Din acest moment începem să numărăm morţie care ar fi putut fi evitate. Din nefericire, suntem într-o situaţie în care toate aceste morţi ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi luat măsurile potrivite, de la începutul verii, pe toată perioada verii", a spus Răzvan Cherecheş, în cadrul emisiuni "Se întâmplă în România" de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Răzvan Cherecheş

Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea | Luni-Joi, 21:00

Adrian Năstase: "E nevoie de o dezbatere în Parlament în legătură cu orientarea politicii externe"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close