Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă când suntem expuși simultan la tulpinile Alpha și Delta. Răzvan Cherecheș explică

Ce se întâmplă când suntem expuși simultan la tulpinile Alpha și Delta. Răzvan Cherecheș explică

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj susține că, atunci când un organism este expus la mai multe tulpini de coronavirus în același timp, cea mai infecțioasă ”câștigă”.

Ce se întâmplă când suntem expuși simultan la tulpinile Alpha și Delta. Răzvan Cherecheș explică
de Laura Dinu    |    05 Aug 2021   •   14:12

"Practic, dacă în aceeași cameră se află atât tulpina indiană, Delta, cât și tulpina britanică, Alpha, Delta câștigă clar, pentru că este mai 'lipicioasă' ", a explicat Răzvan Cherecheș.

Cu alte cuvinte, "nu ai cum să te infectezi cu două tulpini simultan, pentru că și între tulpini este competiție - care se lipește prima. Ori tulpina care este mai agresivă, mai infecțioasă, va câștiga întotdeauna."

Profesorul este de părere că posibilitatea de infectare teoretic există, dar doar la distanță de câteva luni. 

"Există posibilitatea de reinfecție dacă tulpina nouă este suficient de diferită din punct de vedere morfologic - dacă există suficient de multe mutații, atunci anticorpii care s-au dezvoltat de exemplu pentru tulpina ancestrală, sunt șanse mari ca ei să nu funcționeze, pentru că tulpina Delta a suferit un număr suficient de mare de mutații pentru ca eficacitatea anticorpilor formați pe infecția cu tulpina inițială să fie una scăzută", a mai explicat Răzvan Cherecheș, pentru Hotnews

×
Subiecte în articol: Răzvan Cherecheş
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close