Antena 3 CNN Actualitate Relatare specială de la Munchen: "Oamenii alergau, plângeau, strigau ceva despre împușcături"

Relatare specială de la Munchen: "Oamenii alergau, plângeau, strigau ceva despre împușcături"

Relatare specială de la Munchen: "Oamenii alergau, plângeau, strigau ceva despre împușcături"
23 Iul 2016   •   15:49

Autorul atacului de la Munchen, în urma căruia au murit 10 oameni, este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt încă " necunoscute", a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei.

Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în atacul terorist comis vineri la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit poliţiei locale.

Oana S., o tânără româncă, stabilită în Munchen, a povestit pentru antena3.ro experiența ei la momentul atacurilor:

Eram în Marienplatz, cu o colegă de serviciu. Între orele 18:00 și 19:00 am fost acolo. La 19:15 ne-am întors la birou, care este la un minut de Marienplatz, pentru că voiam să mergem cu un coleg la masă și ne pregăteam să alegem un restaurant.

"În jurul orei 19:15, am început să primim mesaje, eu de la cunoscuți, referitoare la ceva ce se întâmplă în OlimpiaEinkaufZentrum (OEZ). Imediat după aceea au început să se audă strigăte din stradă. Ne-am dus la geam și am văzut cum lumea alerga pe stradă, s-au auzit și niște pocnituri. Lumea alerga, plângea și țipa. Am văzut în jur de 50 de oameni inițial, toți care fugeau dinspre Marienplatz. Au sunat la noi la interfon și, inițial, am vrut să deschid, dar o colegă mi-a spus să nu mai deschid la nimeni. Un coleg german spunea că oamenii din stradă strigă ceva despre niște împușcături.

Colegii meu au citit în presă, pe internet, despre cum s-au tras focuri de armă la Stachus (piața centrală din Munchen n.r.), care este la 5 minute distanță de unde eram noi. Am vrut să ne ascundem, dar mai mult am alergat dintr-un colț în altul, în panica aceea generată. Am încercat să stăm departe de ferestre, dar preferam să știm ce se întâmplă și ne mai tot uitam pe geam, să vedem ce e afară. Abia după aproximativ două ore a infirmat Poliția că ar fi avut loc vreun incident armat aici

Deja la momentul acesta panica inițială trecuse, dar s-a golit centrul orașului. La ora 20:00 deja nu mai era aproape nimeni pe stradă.

Pe site-ul Poliției nu era nicio informație, doar o atenționare, ca lumea să rămână în case și să evite locurile publice.

Am văzut într-un restaurant din apropiere oameni care se ascundeau și vorbeau la telefon, era plin de lume agitată și am decis, cu un coleg, să mergem acolo, să ne adăpostim, să vedem dacă au mai multe informații.

Când am coborât, nimeni nu știa nimic, toată lumea întreba pe toată lumea dacă știe ceva. În restaurant erau foarte mulți angajați din magazinele centrului comercial de lângă noi, plus câțiva clienți și oameni de pe stradă.

O femeie care vindea la un magazin din mall a povestit cum lumea a dat buzna în magazinul în care era, țipând și plângând. Oamenii aceștia spuneau că l-au văzut pe cel care a deschis focul la Viktualienmarket, o piață aflată foarte aproape de unde eram.

După 10 minute de stat în restaurant, ne-am întors la birou. La acel moment, Poliția a confirmat că există o situație în centrul orașului. Era în jur de ora 21:00.

Poliția a anunțat că orașul este blocat, că mijloacele de transport în comun au fost blocate și acum mai circulau doar mașinile personale. Știam că suntem în siguranță la birou, aveam ceva de mâncare, apă, plus canapele, pe care puteam dormi dacă se prelungea situația. Ne-am decis să așteptăm acolo până anunța Poliția că este în regulă să ne ducem acasă. În toate clădirile de birouri din jur era foarte multă lume, toată lumea aștepta, la fel ca noi.

Apoi am observat că există polițiști lângă clădirea noastră, polițiști care au blocat zona, dar nu întreaga stradă. Doar zona în care eram noi. Trecătorii de pe stradă erau opriți și rugați să ocolească zona. Ne-am speriat din nou. Polițiștii au căutat și găsit o geantă, undeva într-un morman de fiare lângă clădirea unde eram, au căutat-o și apoi au aruncat-o la gunoi. Apoi au deblocat circulația și au plecat.

Ca o paranteză, chiar cu o zi înainte, în fața clădirii în care lucrăm noi, unde polițiștii au găsit geanta respectivă, a avut loc un protest al Pegida (extrema dreaptă din Germania n.r.).

S-a făcut ora 23:00, o parte din colegii blocați în diverse locuri din oraș ajunseseră acasă. Unul dintre ei chiar a mers pe jos acasă, a străbătut aproape jumătate de oraș, la momentul acesta deja era clar că este vorba despre un singur atacator, se vedea clar și pe filmulețele difuzate de televiziuni. Am stat în contact permanent cu prieteni, pe internet, pe telefoane, ne-am informat constant despre ce se întâmplă.

Pe la ora 00:00 lumea începuse să iasă pe străzi, am coborât și noi la mașină și am plecat acasă. La ieșirea din parcare era o femeie costumată cu o uniformă kaki, cu o armă semi-automată în mână. În drum spre casă am aflat că ar mai fi fost o alertă în zona Westend Park, unde locuiesc eu, dar Poliția a infirmat ulterior. La ora 01:00 era toată lumea acasă, în siguranță."

×
Subiecte în articol: munchen Germania impuscaturi focuri de arma
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close