Antena 3 CNN Actualitate Riscul unui blocaj zguduie domeniul construcțiilor: "Nu este exclus să apară proteste"

Riscul unui blocaj zguduie domeniul construcțiilor: "Nu este exclus să apară proteste"

Constructorii sunt revoltați după anunțul făcut de Marcel Boloș privind facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniu. Astfel, domeniul construcțiilor este la un pas de cel mai grav blocaj din industrie, care ar putea avea efecte dezastroase.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2023   •   15:23

Constructorii sunt revoltați după anunțul că facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniu vor fi tăiate de guvernanți. Anunțul a fost făcut de ministrul Marcel Boloș ieri.

Acesta a spus că sunt trei mari beneficiari, printre care și cei din construcții și se va încerca uniformizarea regulilor de aplicabilitate. Motivul ar fi că nicio categorie de beneficiari de facilități fiscale nu trebuie tratată diferit față de o alta. 

"Diminuarea facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniul construcțiilor ar însemna un eșec fatal. Angajatorii din construcții au acceptat un salariu de minim 4.000 de lei brut pe lună, care este cu 33% mai mare decât salariul minim pe economie.

După diminuarea salariilor muncitorii vor încerca să caute soluții. Fie vor pleca din țară, fiind o cerere foarte mare în vestul Europei, fie se vor îndrepta spre alternativa muncii la negru.

Citește și: De când vor plăti românii un preț mai mic pentru alimente! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Nu este exclus să apară proteste. Totuși, până la aceste proteste sper ca guvernanții să se gândească mai bine la ceea ce fac pentru că impactul nu este doar asupra breslei, ci și asupra investițiilor din România și, ulterior, asupra economiei.  

Printre principalele consecințe regăsim: cheltuieli mari pentru stat, pierderi de fonduri europene, undeva la câteva miliarde pe an și proliferarea economiei negre în construcții", a declarat Cristian Erbașu, Președinte Federația Patronatelor din construcții. 

×
Subiecte în articol: blocaj constructii
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close