Antena 3 CNN Actualitate Când se va dota România cu aparate F-35, cele mai moderne avioane multirol care există în prezent

Când se va dota România cu aparate F-35, cele mai moderne avioane multirol care există în prezent

Responsabilii militari români lucrează la documentația necesară implementării proiectului de achiziție a avioanelor F-35 de către țara noastră.

Când se va dota România cu aparate F-35, cele mai moderne avioane multirol care există în prezent
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Noi 2022   •   16:07

Informația provine de la generalul de flotilă aeriană Iulian Pațilea, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, semnalează realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

"Lucrăm la documentul cu nevoile misiunii și cerințele operaționale. Programul F-35 va putea fi implementat în România după anul 2030", a spus generalul Pațilea la evenimentul Defense Summit.

Până atunci, România va achiziționa 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Cu această din urmă achiziție, România va avea 48 de avioane de luptă F-16 si va fi capabilă să-și apere singură spațiul aerian național și să contribuie la misiuni NATO.

Ce se știe despre cel mai modern avion de luptă creat vreodată

Avionul multirol de generația a 5-a F-35 este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic între aparatele similare existente.

Este un aparat monoloc, cu tehnologie stealth, un singur motor, conceput atât pentru misiuni de asigurare a superiorității aeriene, cât și pentru atac.

Printre capabilitățile sale operaționale se numără misiunile de recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și război electronic.

A fost proiectat de Lockheed Martin în parteneriat cu Northrop Grumman și BAE Systems în cadrul programului Joint Strike Fighter,

Proiectul Lockheed Martin, sub forma prototipului X-35, a câștigat în fața prototipului X-32 conceput de Boeing.

Dezvoltarea F-35 a fost finanțată, în mare parte, de Statele Unite ale Americii, cu fonduri suplimentare din partea Marii Britanii, Canadei, Australiei, Italiei, Norvegiei, Danemarcei, Olandei și Turciei.

Nevoile SUA de achiziție și operare a avioanelor F-35 se ridică la peste 1,7 trilioane de dolari

Până în prezent au fost construite peste 860 de unități. Costul unei astfel de aeronave este estimat la 82 de milioane de dolari.

F-35 reprezintă cel mai scump program de dezvoltare și achiziție de armament din lume.

La finele lunii septembrie, Pentagonul a estimat cheltuielile de până în prezent ale programului la 412 miliarde de dolari.

Departamentul american al apărării a evaluat, de asemenea, cheltuielile cu achiziția, operarea și întreținerea unei flote de 2.470 de astfel de aparate la peste 1,7 trilioane de dolari.

Diferențele între variantele F-35

F-35 a avut zborul inaugural la data de 15 decembrie 2006 și a intrat în serviciu pe 31 iulie 2015, în Infanteria Marină a SUA, în varianta F-35B.

La 2 august 2016, varianta F-35A a intrat în dotarea Forțelor Aeriene americane, iar la 28 februarie 2019, aparatele de tip F-35C au completat forțele navale ale Statelor Unite.

F-35A este varianta cu decolare și aterizare convențională, fiind cea mai mică în dimensiuni și totodată cea mai ușoară, cu suport pentru accelerații până la 9g.

F-35B este varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală. Este similară cu F-35A în dimensiuni, însă dispune de componentele care ajută la susținerea verticală a aeronavei, motiv pentru care proiectanții au "sacrificat" o treime din volumul combustibilului.

Această variantă este limitată la accelerații până la 7g.

F-35C este varianta cu decolare și aterizare adaptată la sistemele portavioanelor. Varianta C prezintă cea mai mare anvergură a aripilor, fiind posibilă plierea acestora pentru a reduce dimensiunile aeronavei atunci când este staționată. F-35C este limitat accelerații de 7,5g.

Caracteristici și performanțe ale F-35A

  • Echipaj: 1 pilot
  • Lungime: 15,7 m
  • Anvergură: 11 m
  • Înălțime: 4,4 m
  • Greutate gol: 13,3 tone
  • Greutatea maximă la decolare: 31,75 tone
  • Unitate de propulsie: Pratt & Whitney F135-PW-100
  • Viteza maximă: 1,6 Mach (1960 km/h)
  • Raza de acțiune în misiuni de luptă: 1239 km cu combustibilul de la bord
  • Armament: 1 tun de 25 mm GAU-22/A cu 4 țevi rotative
  • Încărcarea maximă cu armament: 8.200 kg, în diverse combinații de bombe și rachete, inclusiv bomba nucleară tactică B61-12
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: F-35 România
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close