Antena 3 CNN Actualitate România încă mai are cu se mândri! Operaţie realizată în premieră la noi în ţară

România încă mai are cu se mândri! Operaţie realizată în premieră la noi în ţară

România încă mai are cu se mândri! Operaţie realizată în premieră la noi în ţară
Sursa foto: foto: AGERPRES
28 Apr 2014   •   16:25

O intervenţie chirugicală pentru corectarea unor diformităţi ale coloanei vertebrale şi extragerea vertebrelor cuneiforme la o pacientă de 3 ani va fi realizată marţi, în premieră în România, de către prof. dr. Gheorghe Burnei împreună cu echipa sa, informează AGERPRES.

"Ineditul situaţiei constă în faptul că pacienta are o coloană longilină, mult mai lungă decât normal. Are 15 vertebre toracale în loc de 12 şi 6 vertebre lombare în loc de 5. Operaţia este mai grea, pentru că trebuie corectate două curburi. Operaţia va fi făcută posterior şi rezecţia vertebrelor tot posterior", a explicat  Gheorghe Burnei.

Potrivit acestuia, operaţia care va fi făcută în premieră în România va dura aproximativ 4 ore, pacientei urmând a i se implanta şi un dispozitiv.

"Intervenţia este o premieră chirurgicală în România şi rară chiar în ţările vestice. Acolo s-au făcut numai câteva intervenţii de acest gen. Operaţia vizează corectarea diformităţii, însoţită de extragerea vertebrelor cuneiforme. Adică, acest dispozitiv special de ultimă generaţie în domeniul scoliozelor congenitale va permite creşterea şi dezvoltarea coloanei vertebrale astfel încât să nu mai fie nevoie de alte intervenţii cum se făceau la alte tipuri de operaţii. Un dispozitiv va rămâne în organism şi pe măsură ce pacienta va creşte. Poate că spre sfârşitul perioadei de creştere, 17-18 ani, va fi nevoie de înlocuirea barelor sau pur şi simplu de scoaterea lor", a mai declarat medicul.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Burnei medic România
Parteneri
Simona Halep este în doliu
x close