Antena 3 CNN Actualitate Românii sunt din ce în ce mai datori la bănci

Românii sunt din ce în ce mai datori la bănci

Românii sunt din ce în ce mai datori la bănci
27 Iul 2013   •   12:50
Vara plecam in  concendii şi vacanţe, dar ne alegem cu datorii destul de mari. Cel puţin acest lucru ne anunţă chiar Banca Naţională a României, care arată buzunarele tot mai goale ale românului de rând, dar acelasi lucru este valabil si pt conturile  firmelor. 
 
Românii nu au intrat cu dreptul în această vară, ci doar tot mai datornici la bănci. La fel de datornice sunt şi firmele, mai ales cele mici şi mijlocii. Potrivit datelor BNR, restanţele în lei şi valută acumulate de firme şi populaţie la bănci au crescut cu peste 2%, la finalul lunii iunie, faţă de luna mai, ajungând la aproximativ 33 miliarde lei. 
 
Practic, se continuă trendul ultimilor şase ani, timp în care restanţele numai la creditele persoanelor fizice au crescut de 25 de ori. 
 
Dimensiunea bulei creditelor bancare se vede cel mai bine la împrumuturile persoanelor fizice. De la 409 milioane lei în mai 2007, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile a urcat în 6 ani la peste 10 miliarde lei. Restanţierii sunt şi ei mai mulţi anul acesta, aproximativ 735.500 persoane. 
 
Cum s-a ajuns aici? Deprecierea leului şi scăderea veniturilor celor care au făcut credite- fie prin reducerea salariilor, fie prin tăierea unor bonusuri-  au accelerat acumularea restanţelor faţă de bănci. 
 
Trebuie să ne reamintim şi uşurinţa cu care se acordau credite cu buletinul acum câţiva ani, dar şi febrilitatea cu care mulţi români încercau să-şi convingă angajatorul să le treacă un venit mai mare în adeverinţele pentru bancă.
 

×
Subiecte în articol: romani bani firme datorii imprumuturi
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close