Antena 3 CNN Actualitate Schimbări la buletine pentru români. Procedura de obţinere a fost simplificată

Schimbări la buletine pentru români. Procedura de obţinere a fost simplificată

Apar schimbări la obţinerea buletinelor sau a actelor de identitate, care sunt în avantajul românilor.

Schimbări la buletine pentru români. Procedura de obţinere a fost simplificată
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    03 Feb 2023   •   00:00

Pe scurt, pentru obținerea actelor de identitate va fi nevoie de mai puține hârtii, românii nemaifiind obligați, ca acum, să mai prezinte anumite acte, printre care certificat de căsătorie sau actele casei.

O serie de reguli legate de obținerea buletinelor, fie ele electronice sau simple, se vor modifica în curând, potrivit unei ordonanțe apărute în această săptămână, cele mai multe dintre schimbări vizând simplificarea procedurilor. 

De pildă, din vară, de când au anunțat reprezentanții autorităților că se va extinde, la nivel național, emiterea de cărți electronice de identitate (acum se emit doar în județul Cluj), la eliberarea actelor de identitate, anumite informații vor fi preluate din sistemele informatice ale autorităților, cetățenii nemaifiind obligați, ca acum, să mai prezinte anumite acte (certificat de căsătorie, actele casei etc).

Prin OG 12/2023, act normativ apărut marți, se modifică, de fapt, OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul stabilirii unui mecanism prin care se conectează sistemele de evidență pe care Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) le gestionează, respectiv Sistemul Național Informatic pentru Evidența Persoanelor și Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.

Citeşte şi: Buletinele cu cip, gratuite. Cum beneficiază românii de ele şi care sunt noile schimbări la cărțile electronice de identitate

În plus, sistemul DGEP va fi conectat și cu alte sisteme, de exemplu, cel gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), astfel încât să se preia automat cât mai multe informații despre cetățeni, iar aceștia să nu mai fie nevoiți, la eliberarea actelor de identitate, să prezinte toate actele care sunt acum necesare.

"De la momentul în care vom iniția extinderea emiterea cărții electronice de identitate la nivel național, în vara acestui an, cetățeanul (…) nu va mai fi obligat să prezinte certificatele de stare civilă, informațiile relevante fiind preluate din sistemul informatic pentru starea civilă, iar în măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să stabilească domiciliul sau reședința urmează să fie preluate prin interoperabilizare din sistemul informatic gestionat de ANCPI", a declarat chestorul de poliție Cătălin Giulescu.

Apoi, va apărea mapa digitală a cetățeanului, în care se vor stoca fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de acesta autorităților de-a lungul timpului.

Astfel, potrivit OG 12/2023, începând cu data realizării condițiilor tehnice, datele solicitantului actului de identitate sau dovezii de reședință se preiau din sisteme informatice sau, după caz, din documentele prezentate în original care, potrivit legii, fac dovada numelui de familie și a prenumelui, datei de naștere, statutului civil, cetățeniei române, a domiciliului sau reședinței, în vederea constituirii sau actualizării mapei electronice.

O altă veste bună pentru cetățeni este că, la schimbarea domiciliului, preschimbarea actului de identitate nu va mai fi necesară, în cazul celui electronic, ceea ce înseamnă mai puțin timp pierdut pe la autorități, potrivit avocatnet.ro.

Cetățenii vor putea opta fie pentru carte electronică de identitate, cea cu cip integrat, fie pentru cea simplă. 

Unul dintre dezavantajele cărții simple de identitate este că va putea fi folosită doar pentru legitimarea la nivel național, nu și pentru legitimarea în străinătate, adică nu se va putea călători în baza ei în afara granițelor.

După cum au anunțat reprezentanții autorităților, costul cărții electronice de identitate va fi suportat de stat pentru minimum cinci milioane de cărți electronice emise, adică până, cel puțin, în 2026.

×
Subiecte în articol: buletin carte de identitate
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close