x close

Senatul a adoptat amânarea ratelor bancare. PSD: Am corectat ordonanţa Guvernului

de L.D.    |    01 Apr 2020   •   07:28
Senatul a adoptat amânarea ratelor bancare. PSD: Am corectat ordonanţa Guvernului Pixabay

Senatul a adoptat, marți, un proiect de lege privind suspendarea plăţii ratelor bancare. Parlamentarii PSD au spus că au corectat, astfel, prevederile din ordonanţa dată de Guvern, care menţinea „dobândă la dobândă”.

Un nou proiect de lege a fost adoptat marți, privind suspendarea rambursării creditelor, la o zi după ce şi Guvernul a adoptat o astfel de măsură.

Potrivit PSD, proiectul de lege corectează ordonanţa dată luni de Guvern.

„Parlamentarii PSD din Senatul României au susţinut şi votat astăzi (marți -–n.r.) proiectul de lege care prevede suspendarea plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi penalităţi, până la 31 decembrie 2020, pentru creditele luate de populaţie ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus. Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menţine pentru orice tip de credit, cu excepţia creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat.

Astfel, în iniţiativa adoptată, social-democraţii susţin suspendarea rambursării ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poştă.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Camerei Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

O măsură asemănătoare a luat deja Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de luni.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de luni.

De asemenea, Florin Cîţu anunţa că cei care au restanţe la bancă şi le plătesc vor putea beneficia de această facilitate a amânării plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, scrie Mediafax

Citeşte mai multe despre:

Senat rate bancare PSD amanare
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati