Antena 3 CNN Actualitate Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate din România

Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate din România

Din ce în ce mai mulți români nu sunt acoperiți de asigurările de sănătate reglementate prin lege. Cu toate acestea, aceștia au dreptul la anumite servicii medicale.

Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate din România
Sursa foto: GettyImages
de Laura Dinu    |    14 Mar 2024   •   16:00

Asigurarea la sănătate este extrem de importantă pentru a-ți proteja sănătatea și bunăstarea generală, asigurându-te că poți accesa serviciile medicale necesare fără a suporta costuri financiare excesive sau a te expune riscurilor financiare în fața unor evenimente neprevăzute legate de sănătate.

La ce ajută asigurarea de sănătate

Este important să fii asigurat la sănătate din mai multe motive:

  1. Acces la servicii medicale: Fiind asigurat, ai acces la servicii medicale, inclusiv la consultații, tratamente și intervenții chirurgicale, fără a fi nevoit să suporți costuri considerabile din buzunar.

  2. Prevenirea costurilor neprevăzute: Asigurarea la sănătate te protejează împotriva costurilor neprevăzute legate de îngrijirea medicală, cum ar fi cheltuielile pentru spitalizare, investigații medicale sau tratamente costisitoare.

  3. Acces la medicamente: Asigurarea medicală poate acoperi costurile medicamentelor prescrise, ceea ce te ajută să ai acces la tratamentele necesare pentru a-ți menține sau îmbunătăți starea de sănătate.

  4. Acoperirea în caz de accidente sau boli grave: Asigurările de sănătate oferă protecție împotriva multor cheltuieli asociate cu tratamentul pentru afecțiuni grave sau accidente, cum ar fi cancerul sau infarctul miocardic.

  5. Punerea în aplicare a măsurilor preventive: Prin intermediul asigurării medicale, poți beneficia de programe de prevenție și screening medical, care te pot ajuta să identifici și să tratezi afecțiunile în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient și mai puțin costisitor.

  6. Liniște și siguranță: Fiind asigurat la sănătate, te poți simți mai liniștit și mai sigur în ceea ce privește viitorul tău financiar și sănătatea ta și a familiei tale, știind că ești acoperit în caz de nevoie.

Multe persoane neasigurate în România

Cu toate acestea, sunt foarte multe persoane în România care nu sunt asigurare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Acesta beneficiază, totuși, de servicii cuprinse într-un pachet minimal de servicii medicale.

Persoanele neasigurate pot beneficia de următoarele servicii medicale gratuite:

  • urgențe medicale
  • servicii pentru supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemo-epidemic
  • consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lăuziei.

Persoanele neasigurate pot beneficia și de următoarele servicii medicale pentru consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat cuprinse în pachetul minimal:
• consultații de urgență la domiciliu pentru urgențe medico-chirurgicale, care sunt încadrate la „cod verde” (pacientul este conștient, prezintă simptome ușoare, leziuni minore, nu prezintă dificultăți în respirație etc.);
• transportul echipajului de consultații de urgență la domiciliu și, după caz, transportul pacientului care nu se află în stare critică și nu necesită
monitorizare și îngrijiri medicale speciale pe durata transportului la unitatea sanitară, dacă se impune asistență medicală de specialitate ce nu poate fi acordată la domiciliu;
• transport la externare (inclusiv în alt județ) pentru persoanele care nu sunt transportabile cu mijloace de transport, care au suferit afecțiuni precum: fracturi ale membrelor inferioare imobilizate în aparate gipsate, fracturi ale centurii pelviene sau coloanei vertebrale, deficit motor neurologic major și stări post accidente vasculare cerebrale, amputații recente ale membrelor inferioare, stări cașectice, deficit motor sever al membrelor inferioare, arteriopatie cronică obliterantă stadiul III și IV, insuficiență cardiacă clasa NYHA III și IV, status post revascularizare miocardică prin by-pass aorto-coronarian și revascularizare periferică prin by-pass, tumori cerebrale operate, hidrocefalii interne operate, malformații arterio venoase - rupte neoperate, malformații vasculare cerebrale - anevrisme, malformații arterio venoase - operate, hemoragii subarahnoidiene de natură neprecizată, pacienți oxigenodependenți;
• transportul de la și la domiciliu al bolnavilor cu talasemie majoră în vederea efectuării transfuziei;
• transportul de la centrul de dializă până la domiciliu și retur al persoanelor peste18 ani cu nanism care nu pot fi preluate în centrele de dializă
de adulți, în vederea efectuării dializei în unitățile sanitare situate în alt județ decât cel de domiciliu al persoanei respective.

Persoanele neasigurate se prezintă direct la medicul specialist, fără bilet de trimitere

Acestea se pot prezenta direct la medicul specialist pentru a beneficia de aceste servicii, fără a fi nevoie de bilet de trimitere.

Persoanele neasigurate vor suporta integral costurile analizelor de laborator și al investigațiilor imagistice recomandate și contravaloarea tratamentului prescris de medicul specialist, se arată în Ghidul Asiguratului, emis de Casa Națională de Sănătate. 

La nivelul medicului de familie, persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal extins, similar cu pachetul de bază.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close