Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele amenință cu proteste. Mircea Ciocan: „Ne vom confrunta din nou cu un exod în masă al medicilor și asistenților medicali”-VIDEO

Sindicatele amenință cu proteste. Mircea Ciocan: „Ne vom confrunta din nou cu un exod în masă al medicilor și asistenților medicali”-VIDEO

Sindicatele amenință cu proteste. Mircea Ciocan: „Ne vom confrunta din nou cu un exod în masă al medicilor și asistenților medicali”-VIDEO
Sursa foto: FOTO: captură video/ Antena 3
23 Oct 2017   •   09:40

Săptămâna aceasta aduce zeci de proteste şi mitinguri, anunţate de aproape toate confederaţiile sindicale din ţară.  

Sindicaliştii au mai multe nemulţumiri, de la transferul contribuţiilor sociale de la angajtor la angajat, până la acordarea sporurilor salariale şi eliminarea tichetelor de masă.

Negocierile purtate până acum între reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Executivului nu au ajuns la niciun rezultat, pentru că guvernanţii nu au de gând să renunţe la măsurile pe care vor să le introducă. Astăzi se va face o nouă încercare.

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog şi cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu se vor întâlni cu liderii sindicali din Sănătate, pentru discuţii pe marginea sporurilor salariale şi a tichetelor de masă. 

În acest context, vicepreședintele Sanitas, Mircea Ciocan a explicat la  Antena 3, nemulțumirile salariaților din Sănătate și trage un semnal de alarmă cu privire la anumite prevederi ale legii 153. 

„După marele miting au început negocierile cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii fiind prezenți și cei din Ministerul Finanțelor Publice s-a deblocat situația au început negocierile specialiștii lucrează în acest moment. Sperăm ca până la mijlocul acestei săptămâni o să reușim să găsim o soluție.Până acum din păcate a fost o fază a negației promovată de ministrul Muncii. Acum s-a depășit această fază. Aplicarea legii 153 a salarizarii unitare poate duce la scăderea veniturilor salariale pentru o bună parte a salariaților din sistemul de sănătate. Promisiunile Ministerului Muncii odată erau de creștere, dublare a veniturilor salariale ori componentele salariale rezidă în salariul de încadrare plus sporuri iar locurile de muncă cu un risc sporit sunt acum prevăzute a fi plătite cu un nivel al sporurilor. Dacă luam UPU Smurd unde cuantumul este de 50% ignorând acordarea acestor sporuri inevitabil se ajunge la scăderea veniturilor salariale existente astăzi. Norma de lucru a medicului crește de la 35 la 48 de ore de muncă obligă medicul să presteze minim a unei gărzi săptămânale. Asta este una din prevederile care generează nemulțumiti e o nouă filozofie a legii care înseamnă creșterea salariilor dar de fapt diminuarea veniturilor a modului de calcul. Astfel, din nou vom avea de a face cu un exod în masă al medicilor și asistenților medicali”, a afirmat Mircea Ciocan la Antena 3.

 

 


 

×
Subiecte în articol: salarii nemultumiri proteste exod medici
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close