Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. CCR, lovitură fatală pentru conducerea ÎCCJ

Sinteza zilei. CCR, lovitură fatală pentru conducerea ÎCCJ

Sinteza zilei. CCR, lovitură fatală pentru conducerea ÎCCJ
29 Noi 2018   •   22:44

Curtea Constituțională a României a publicat, vineri, motivarea Deciziei privitoare la conflictul juridic de natură constituționala sesizat de premierul Viorica Dăncila dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, ivit după ce instanța supremă a refuzat să pună în aplicare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în legătură cu componețta Completurilor de 5 judecători.

CCR a decis: Completurile de 5 judecatori sunt în afara legii

Într-o motivare care se întinde pe 120 de pagini, Curtea Constituțională a decis ca prin deciziile Colegiului de conducere al Înaltei Curți, prin care s-a stabilit de la sine putere că din componența completelor de 5 trebuie să facă parte automat șefii instanței supreme, a fost afectat dreptul la un proces echitabil al justițiabililor, dar și imparțialitatea completurilor de judecată, scrie Luju.ro.

"Prin impunerea unor membri de drept in componenta Completurilor de 5 judecatori, pe calea unor acte administrative, se pot crea presiuni latente asupra membrilor completului, constand in supunerea judecatorilor superiorilor lor judiciari sau, cel putin, constand intr-o ezitare/ lipsa de dorinta a judecatorilor de a-i contrazice pe acestia".

Practic, CCR a stabilit ca de la data pronuntarii Hotararii nr. 3/2014 a Colegiului de conducere al ICCJ toate Completurile de 5 judecatori au fost situate in afara legii, cu afectarea independentei si impartialitatii acestor completuri.

 

×
Subiecte în articol: CCR livia stanciu
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close