Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Primar condamnat la închisoare pe probe inventate

Sinteza zilei. Primar condamnat la închisoare pe probe inventate

Sinteza zilei. Primar condamnat la închisoare pe probe inventate
Sursa foto: foto: pixabay.com
17 Noi 2016   •   21:56

Mihai Gâdea a prezentat în ediție de joi a emisiunii ''Sinteza Zilei'' cazul revoltător al edilului municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, care a fost victima unui abuz al justiției române sub regimul Băsescu.

Judecatoarea Livia Stanciu a provocat un imens scandal judiciar la inceputul anului 2010, condamnandu-l in recurs pe Mircia Gutau la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru luare de mita, dupa ce acesta fusese achitat la fond si la apel pe motiv ca „fapta nu exista”.

La cateva luni dupa aceasta decizie controversata, Livia Stanciu a fost numita sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie de Traian Basescu, fiind de notorietate in interiorul PDL rivalitatea politica dintre fostul presedinte al Romaniei si Mircia Gutau.

Ei bine, executia primarului din Ramnicu Valcea a fost demascata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Judecatorii de la Strasbourg au stabilit, marti 8 noiembrie 2016, ca Mircia Gutau a fost condamnat cu incalcarea dreptului la un proces echitabil garantat de Art. 6.1 din Conventia EDO, potrivit luju.ro.

Iată întreaga poveste în materialul ''Observator'' Antena 1

Examinand decizia judecatorilor Livia Stanciu si Vasile Alixandri, solutie adoptata cu opinie separata din partea presedintei de complet Ana Hermina Iancu, Curtea de la Strasbourg a stabilit ca hotararea ICCJ a fost pronuntata cu violarea principiului nemijlocirii, condamnarea lui Mircia Gutau fiind dispusa prin reinterpretarea probelor testimoniale administrate in fata instantelor inferioare, care au adoptat solutie de achitare in baza art. 10 lit. a) din Codul procedrua penala - „fapta nu exista” (sentinta nr. 182/18.06.2007 a Tribunalului Alba si decizia nr. 39/10.04.2009 a Curtii de Apel Constanta). CEDO nu a acordat si o reparatie asa cum obisnuieste atunci cand constata violari ale Conventiei, intrucat Gutau nu a cerut daune morale, ci doar constatarea abuzului comis impotriva sa.

Președinta de complet, Ana Hermina Iancu, a fost cea care a constatat că fapta de care era acuzat Gutău era inexistentă. Mihai Gâdea a prezentat la ''Sinteza Zilei'' documentul prin care aceasta și-a exprimat punctul de vedere și anume Opinia separată semnată de Ana Hermina Iancu pe 27 ianuarie 2010.

''În momentul în care trece pe stradă puteți să vă ridicați pălăria doamnei Ana Hermina Iancu, domnii, iar toți ceilalți puteți să o salutați pentru că ea a fost corectă, nu a vrut să trimită un om nevinovat la închisoare'', a spus Mihai Gâdea.

Jurnalistul Luju.ro Răzvan Savaliuc a prezentat, la rândul său, documentele care demonstrează faptul că primarul Mircia Gutău a fost victima unui abuz.

''Mircea Gutău a fost condamndat pe un simplu gest, dacă vă vine să credeți. A fost trimis un denunțător cu rol de agent provocator să-i propună o sumă pentru eliberarea unui certificat de urbanism în condițiile în care legea la ora respectivă era dacă vrei un cetificat de urbanism plătești o taxă de urgență și-l primești automat. Dar când vrei să-i construiești cuiva o acuzare te faci că nu ții cont de asemenea amănunte'', a spus Savaliuc.

Subiectul a fost comentat de invitații lui Mihai Gâdea la ''Sinteza Zilei'':

Mircia Gutău a oferit a ''Sinteza Zilei'' primul interviu după decizia CEDO:

''Este o bucurie enormă, dar din păcate nimeni nu mai poate să-mi dea înapoi anii frumoși pe care i-am petrecut după gratii. Presiunea care a fost asupra mea, mizeriile care s-au aruncat asupra mea, percepția unor oameni care au crezut în această înscenare ordinară... Am câștigat, s-a dovedit foarte clar că tot ceea ce am spus este adevărat și anume că mi-au fost încălcate drepturile, au fost falsificate stenogramele în ala fel ca unii care au făcut acest lucru să profite să ajungă pe poziții mari în statul român'', a apus Mircea Gutău.

×
Subiecte în articol: livia stanciu CEDO Sinteza Zilei
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close