Antena 3 CNN Actualitate Social Încă o criză îşi arată colţii: Cum au ajuns românii să-și cumpere singuri contoare de curent

Încă o criză îşi arată colţii: Cum au ajuns românii să-și cumpere singuri contoare de curent

Criza materiilor prime lovește în locuri neașteptate și provoacă efecte pe întreg lanțul. În piața de energie, consumatorii și prosumatorii se văd puși în situația de a nu mai găsi contoare de curent pe piață.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2023   •   12:10

Pe 1 februarie, ANRE a aprobat un act normativ privind modificări și completări ale unor ordine din domeniul racordării la rețelele electrice de interes public, ale cărui prevederi vin în sprijinul utilizatorilor rețelelor electrice.

Prevederile se aplică pentru clienții finali casnici, prosumatorilor, precum și pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și instituțiile publice ale căror locuri de consum se racordează la rețelele electrice de joasă tensiune.

Aceşti utilizatori, care vor achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice vor beneficia din partea operatorului de distribuție de rambursarea contravalorii echipamentelor respective, conform prevederilor din contractele de racordare.

Problema cea mare este că în piață nu se găsesc contoare de curent, iar Distribuție Energie Electrică România (DEER) a primit doar câteva mii se contoare, din cele 40.000 pe care le contractase de la o firmă din Turcia.

Citeşte şi: Energia verde - sustenabilitate şi securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor | Conferinţa Income Magazine Corporate

"E foarte puţin probabil ca un număr mare de consumatori vor şti să monteze contoarele respective, astfel încât probabil că se va naşte o industrie a pregătirii consumatorilor pentru montat contoare. 

Vor creşte şi numărul de companii care vor oferi servicii de montat contoare pe care consumatorul şi le cumpără singur", a declarat Ionuţ Purica, expert în energie , pentru Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close