Antena 3 CNN Actualitate Social Dr. Mihaela Bilic, mesaj pentru colegii nutriţionişti: "Opriţi războiul cu mâncarea. Ieșiți din universul vostru limitat"

Dr. Mihaela Bilic, mesaj pentru colegii nutriţionişti: "Opriţi războiul cu mâncarea. Ieșiți din universul vostru limitat"

Nutriționistul Mihaela Bilic a lansat miercuri un mesaj adresat colegilor de breaslă pe care îi invită să iasă dintr-un univers limitat, să renunțe la piedestalul autosuficienței și să accepte că în fiecare zi pot fi învățate şi lucruri noi. Astfel, fiecare părere ar putea fi analizată şi războiul pe tema mâncării ar putea fi încheiat.

Dr. Mihaela Bilic, mesaj pentru colegii nutriţionişti: "Opriţi războiul cu mâncarea. Ieșiți din universul vostru limitat"
Sursa foto: Instagram
de Claudia Popovici    |    16 Iun 2021   •   21:28

Mihaela Bilic a subliniat că realitatea trebuie acceptată chiar dacă nu ne convine şi faptul că îl desființăm pe cel care ne dă o informație dintr-o altă perspectivă, nu schimbă nimic.

Mesajul adresat către colegii de breaslă vine în contextul reacțiilor primite la postările sale despre nutriție.

„Dragi specialiști și profesioniști în ale nutriției, niciunul dintre noi nu suntem deținătorul adevărului suprem, totul este o chestiune de interpretare și totul se bazează pe studii și pe experiența personală.

Informația este la putere, însă trebuie să știi de unde te informezi! Căutările pe internet, mai ales când nu ești de specialitate, nu sunt suficiente.

Așa cum nu este suficient să te raportezi la motoare de căutare în limba română, trebuie să acceptăm că la capitolul nutriție suntem departe de a fi în top.

Medicina progresează și doar citind constant poți ține pasul cu ultimele noutăți.(...) Vremea curelor de slăbire cu liste de alimente permise și interzise a trecut și ea, după ce medicii au recunoscut că rezultatele pe termen lung ale dietelor sunt dezastruoase.

Despre neurotransmițători și sistemul de recompensă de la nivel cerebral se vorbește tot mai mult, ceea ce duce la concluzia că relația cu mâncarea este mult mai complexă decât credeam (...).

Un lucru e sigur: slăbitul nu e doar o chestiune de număr de calorii, ci implică mecanisme complexe biochimice, neurologice, hormonale și emoționale. Iar cine are pretenția că poate controla asta, e fie arogant, fie mincinos.

Mâncarea n-a omorât pe nimeni

Mâncarea n-a omorât pe nimeni, deci oricine poate să promoveze rețete/scheme/strategii, măcar și prin prisma experienței personale. Iar cei care vor să țină cont de astfel de sfaturi/opinii/recomandări sunt liberi să o facă- în cel mai rău caz s-ar putea ca ele să nu dea rezultate.

Însă e mare diferență între a promova mâncarea dietetică și schemele rigide de alimentație și a nega metabolizarea fructozei, doar pentru că nu-ți convine că fructele îngrașă.

E mare diferență între a promova un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și pe de altă parte a desființa grupe importante de alimente, precum carnea sau produsele lactate.

Pentru acești “guru” autoproclamați ai nutriției, recomandarea mea este: informați-vă, cercetați, documentați-vă.

Ieșiți din universul vostru limitat și fiți deschiși

Citiți înainte de a vorbi! Vorbiți pe bază de dovezi, nu din auzite! Și acceptați că există păreri și opinii diferite de ale voastre, chiar dacă nu vă convine! Medicina, biochimia și biofizica nu pot fi rescrise după bunul vostru plac, iar organismul uman este de o complexitate năucitoare, pe care mai avem mult până să o deslușim.

Ieșiți din universul vostru limitat și fiți deschiși, lărgiți-vă perspectiva, lăsați-vă surprinși! Renunțați la piedestalul autosuficienței și acceptați că puteți să aflați/să învățați în fiecare zi lucruri noi. Dați dovadă de curiozitate și de flexibilitate, de smerenie și modestie, nu suntem centrul Universului, ci simpli spectatori la miracolul vieții.

Iar pentru cei ce vor cu adevărat să știe/să învețe/să afle, INTERNET PUBMED este cea mai mare bibliotecă științifică din lume- profitați și hrăniți-vă setea de cunoaștere! Veți găsi articole online clasificate pe teme, subiecte și cuvinte cheie. Fiecare articol este supus analizei unei comisii independente înainte de a fi publicat… doar despre Omega 3 sunt peste 20.000 de articole științifice", a spus nutriționistul Mihaela Bilic.

Ea a subliniat apoi faptul că şi-a propus să studieze şi să împărtășească tot ce află din domeniul nutriţiei.

„Nu mi-e teamă să recunosc când nu știu ceva și nici când greșesc. Ba chiar mă bucur când primesc întrebări la care nu am răspuns, tocmai pentru că mă motivează să cercetez și mai mult. Mi-am asumat faptul că nu pot fi pe placul tuturor și accept că pot deranja interesele multor persoane. Dar asta nu mă va opri să spun în continuare ceea ce cred, fără să îmi propun să conving pe nimeni.

Vreau să oprim războaiele, inclusiv războiul cu mâncarea

Luați-mă așa cum sunt și, mai presus de toate, profitați de informațiile pe care vi le ofer. Pentru că vă vreau informați, puternici și capabili să vă asumați răspunderea pentru viața voastră. Vreau să știți să luați decizii fără să vă mai lăsați manipulați, influențați, păcăliți sau exploatați de cei din jur! Și vreau să oprim războaiele, inclusiv războiul cu mâncarea… războiul presupune victime de ambele părți, iar în final nu mai contează cine este câștigător și cine este învins", a conchis nutriționistul Mihaela Bilic. 

×
Subiecte în articol: dr. Mihaela Bilic nutritionist mesaj
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close