Antena 3 CNN Actualitate Social Mare atenție! Ascultatul colindelor timp îndelungat poate afecta sănătatea mintală

Mare atenție! Ascultatul colindelor timp îndelungat poate afecta sănătatea mintală

Mare atenție! Ascultatul colindelor timp îndelungat poate afecta sănătatea mintală
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Dec 2017   •   18:54

Ascultatul colindelor timp îndelungat poate afecta sănătatea mintală, avertizează un psiholog clinician din Statele Unite ale Americii, Linda Blair.

Medicul atrage atenția că melodiile Sărbătorilor de iarnă pot deveni nocive, dacă sunt ascultate “în buclă”, mai multe ore la rând. Cei mai afectați sunt angajații magazinelor mari și cei din mall-uri, unde atmosfera de Crăciun este întreținută tocmai prin difuzarea non-stop a colindelor, însă de la începutul lunii decembrie, informează libertatea.ro.

“Colindele fie îți plac, și atunci «te prind» și începi și tu să le fredonezi, fie le detești, și atunci încerci din răsputeri să faci abstracție de ele, să-ți umpli mintea cu altceva, ca să nu le mai auzi. În ambele cazuri, însă, efectul asupra creierului poate fi negativ. Persoanele care petrec mai mut timp într-un mediu unde sunt difuzate colinde nu se mai pot concentra la treaba pe care o au de făcut și le este afectată atenția. Nu mai au în cap decât ce aud în colinde – brad împodobit, cozonac, vâsc, cadouri – și sunt predispuși la greșeli în tot ce fac. Eficiența angajaților tinde spre zero în această perioadă”, explică medicul.

Din fericire, mintea e afectată doar temporar de colinde și oamenii își revin când se termină sezonul lor, dar dr. Blair recomandă, totuși, dacă vrem să ne păstrăm creierul funcțional și să dăm randament la muncă sau în treburile pe care le avem de făcut acasă înainte de Crăciun, să nu ascultăm chiar întruna melodii de sărbătoare, chiar dacă sunt printre cele mai frumoase colinde din toate timpurile!

×
Subiecte în articol: colinde
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close