Antena 3 CNN Actualitate Social Parcare gratuită în București pentru șoferii acestor mașini | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Parcare gratuită în București pentru șoferii acestor mașini | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Șoferii unor categorii de autoturisme pot beneficia de parcare gratuită în București. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea beneficia de această facilitate.

Parcare gratuită în București pentru șoferii acestor mașini | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    07 Dec 2023   •   14:00

În București, circulă zilnic aproximativ 1,4 milioane de mașini, ceea ce adesea complică găsirea unui loc de parcare. Pentru a rezolva această problemă, Primăria Capitalei a introdus facilități care permit șoferilor unei categorii de autoturisme să parcheze gratuit în oraș.

Astfel, persoanele care dețin mașini electrice şi hibride, înregistrate în Bucureşti, vor putea utiliza în continuare gratuit parcările publice de utilitate generală.

Pentru a beneficia de gratuitate, proprietarii de autoturisme sunt obligați să înregistreze vehiculul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, gestionat de operatorul serviciului public de administrare a parcărilor.

Procedura de înregistrare se realizează pe baza unei cereri depuse de proprietarii de autoturisme. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se efectuează de către operatorul serviciului public în momentul verificării autoturismelor parcate și pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.

Există excepții pentru autoturismele electrice și hibride care sunt utilizate pentru activități de transport intermediat prin platforme digitale, cele implicate în sistemele de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum și cele care, prin colantare, dispozitive audio-video sau afișare de mesaje publicitare, nu beneficiază de gratuitate.

Vignetele pentru parcare gratuită nu se mai emit

”Din data de 03.01.2023, Administrația Străzilor București nu va mai înregistra cereri privind emiterea vignetelor pentru parcarea gratuită a autovehiculelor electrice sau hibrid, ca urmare a aprobării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr.706/2022 privind abrogarea HCGMB nr.140/2016, publicată în Monitorul Oficial al Municipiului București. 

Conform acesteia, pentru a beneficia de utilizarea cu titlu gratuit a parcajelor publice de utilitate generală situate pe teritoriul municipiului București , posesorii autovehiculelor electrice și hibrid, care nu dețin vigneta valabilă emisă de Administrația Străzilor București, trebuie să se înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A   http://www.cmpb.ro

Posesorii autovehiculelor electrice sau hibrid, ce dețin o vignetă valabilă la data de 01.01.2023, nu trebuie să se mai înregistreze la Compania Municipală Parking București S.A.

Pe parcursul întregului proces de colectare, prelucrare, stocare și transfer al datelor, Administrația Străzilor București își asumă responsabilitatea respectării drepturilor de care beneficiază fiecare persoană fizică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", potrivit unui comunicat transmis de Primăria Municipiului Bucureşti.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a beneficia de parcare gratuită

În ceea ce privește autovehiculele electrice și cele dotate cu propulsie hibridă, fie hibride clasice sau plug-in hybrid, acestea beneficiază de posibilitatea de a fi parcate liber, fără obligativitatea achitării tarifului de parcare.

Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de această gratuitate, proprietarii acestor autoturisme trebuie să le înregistreze în Registrul informatic al mașinilor electrice și hibride, gestionat de operatorul serviciului public de administrare a parcărilor.

Cum pot plăti parcarea în București șoferii mașinilor clasice

Începând cu data de 1 martie 2023, Primăria Municipiului București a simplificat procedura de achitare a contravalorii locurilor de parcare în parcajele gestionate de Compania Municipală Parking București (CMPB). Șoferii pot efectua plata în următoarele modalități:

  1. Cash: Direct la personalul autorizat.
  2. Card bancar: Plata cu cardul în parcajele publice.
  3. SMS: Achitarea prin intermediul mesajelor SMS.
  4. Aplicația „Parking București”: Utilizarea aplicației dedicate pentru plata și gestionarea locurilor de parcare.

Această măsură are scopul de a facilita și diversifica opțiunile disponibile șoferilor care utilizează serviciile de parcare în municipiul București.

Ce riscă șoferii care nu plătesc parcarea

Dacă nu plătești tariful de parcare în zonele administrate de Primăria București, vei fi sancționat automat cu o amendă zilnică de 200 de lei, iar mașina ta va fi blocată.

Aceste penalizări sunt impuse prin intermediul unui sistem dotat cu radar și două camere video de ultimă generație, care verifică pe loc atât numărul de înmatriculare al vehiculului, cât și statutul plății pentru locul de parcare.

Sistemul poate verifica până la 3.000 de mașini într-o oră, iar în cazul în care proprietarul nu a achitat tariful, acesta va primi o amendă imediată.

Procesul verbal poate fi întocmit chiar și în absența șoferului, însoțit de o fotografie care indică locul, data și ora la care a fost constatată încălcarea.

Dacă parchezi fără să plătești pentru un loc de parcare al Primăriei București pentru o perioadă mai lungă, există riscul să primești mai multe amenzi în aceeași zi.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close