Antena 3 CNN Actualitate Social Sinteza Zilei. Povestea spectaculoasă a binelui, din România: "De mână cu Dumnezeu"

Sinteza Zilei. Povestea spectaculoasă a binelui, din România: "De mână cu Dumnezeu"

Sinteza Zilei. Povestea spectaculoasă a binelui, din România: "De mână cu Dumnezeu"
02 Iul 2019   •   22:33

E una dintre cele mai impresionante povești pe care le-am văzut vreodată! Așa a descris Mihai Gâdea reportajul realizat de Yevgeniya Kironaki în Ucraina, cu o familie de români care nu știau că sunt români, dar și cu o femeie din Arad de o bunătate exemplară.

"De data aceasta, e un alt gen de dezvăluire. De data asta nu vă prezentăm niște oameni răi. De data asta nu vă prezentăm niște oameni care fac abuzuri, care bagă oameni în pușcărie, care fac înregistrări care să arate încrengătura de la vârful statului. Nu! În seara asta vreau să vă prezint niște oameni pe care o țară întreagă trebuie să-i cunoască.

Colega noastră Yevgeniya Kironaki, pe care Carmen Avram în momentul în care a cunoscut-o mai bine lucrând cu ea, mi-a zis: "Fata asta e o mină de aur!"" Și este o mină de aur! Fata asta a făcut un lucru pe care nu l-a făcut nimeni: a descoperit o comunitate de români dincolo de granița cu Ucraina despre care nici măcar ei nu știau că sunt români.

Reportajul este uluitor, este fabulos! Cea mai misterioasă comunitate de români care există. Ei să nu știe că sunt români, noi să nu știm că sunt români. Ei să trăiască în comunitatea lor și să numească ca fiind volohi. Am urmărit acel reportaj înainte să fie difuzat cu gura căscată. Cum e posibil așa ceva? Auzeau un post de radio  - Radio București - și nu știau că Bucureștiul e un oraș, că este capitala unei țări, nu știau că ei aparțin acestei țări, acestei națiuni, dincolo de granițe. Eu nu am mai auzit așa ceva, nici în România, nici în altă țară, pentru că eu cred că așa ceva nu există!

În reportaj, simțul Yevgeniyei este fabulos. Când ai un reportaj, când ai mai multe personaje, găsești câteva personaje principale. Și unul dintre acestea, din acest reportaj care se numește minunat: "De mână cu Dumnezeu" - descoperă o fetiță. Kamila.

Ea are o soră mai mare. Kamila avea o problemă la gât pe care o s-o vedeți.

Un alt lucru fabulos nu este doar că avem reporteri fabuloși așa cum este Yevgeniya Kironaki care descoperă o poveste uluitoare, ci un alt lucru fabulos este că avem telespectatori ca dumneavoastră.

Jurnalista Yevgeniya Kironaki, despre reportajul "Cu Dumnezeu de mână": "Și viața mea s-a schimbat după această poveste. Și relația mea cu Dumnezeu s-a schimbat!"

Și o doamnă din Arad, Nicoleta Șimandan, se uită la televizor, la Antena 3, numai că din spectator, pe parcursul reportajului, devine și ea un personaj. Pentru că se uită la acei copii, pentru că Dumnezeu o binecuvântase cu un copil, și se uită la televizor și se întreabă "Eu ce pot să fac pentru copiii ăștia?". Se uită și se duce acolo, pleacă în Ucraina să vadă cu ce poate să-i ajute, ei trăind într-o sărăcie lucie. Îi vede pe copii și face un lucru foarte inteligent: Nu cere adopția pentru fetița pe care o vedeți în imaginea de mai jos, într-o familie cu mulți copii, ea având deja o vârstă, ci face o înțelegere în care spune: "Uite! Îmi iau angajamentul în fața notarului că o să am grijă de ea, că o duc la operație, având o problemă foarte importantă de sănătate și că am să mă îngrijesc de ea ca de propriul copil". Familia vede asta ca o șansă să vină cineva să îți opereze copilul, o șansă pe care acolo nu ar fi avut-o niciodată și mai ales simte că această doamnă din Arad este o persoană remarcabilă. O ia pe Kamila, care își dă seama că ei îi era foarte bine acolo, o operează, e foarte bine, numai că doctorul îi spune ceva: "Dacă o duci acolo înapoi, probabil o să moară!"

Mărturia Nicoletei Șimandan, femeia care a schimbat destinul a două fetițe românce din Ucraina: "Îmi aduc aminte rugăciunea mea către Dumnezeu: "Doamne, vreau să văd că tu ai un plan cu viața mea!" Și minunea s-a petrecut "

Această distinsă doamnă Nicoleta vorbește cu părinții și o ține pe Kamila la Arad tot pe această înțelegere, dar văzând că în inima ei e un dor după sora ei mai mare, o ia și pe Jana.

Vreau să vă arăt o fotografie cum arată cele trei fetițe: fetița naturală a Nicoletei și cele două fetițe. 

E una dintre cele mai impresionante povești pe care eu le-am văzut vreodată. Așa se salvează copiii. Asta e o lecție! Mi-a spus astăzi cineva o vorbă: Dacă în urma acestor emisiuni, dacă din cei 50.000 de copii care sunt abandonați astăzi în România va mai fi o singură familie precum cea a Nicoletei, dumneavoastră care vă uitați aici, și veți lua decizia să salvați poate nu 50.000 de copii, că poate nu vor fi 50.000 de familii, dar poate va fi o singură familie care va salva un singur destin, și asta pentru noi o victorie uriașă. Dar e un moment în Vechiul Testament în care întrebarea este câți oameni buni sunt în acea cetate pentru a fi salvată. Și cum ar fi să nu fie doar o singură familie și un singur destin salvat. Cum ar fi să fie două, cum ar fi să fie 9, cum ar fi să fie 99? Și ce miracol ar fi să fie peste 50.000 și niciun copil să mai fie în această stare de abandon", a spus Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

Un reportaj excepțional în cele ce urmează realizat de Yevgeniya Kironaki!


×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close