Antena 3 CNN Actualitate Streinu Cercel: Cei care refuză vaccinul împotriva gripei porcine, vor suporta costul tratamentului

Streinu Cercel: Cei care refuză vaccinul împotriva gripei porcine, vor suporta costul tratamentului

Streinu Cercel: Cei care refuză vaccinul împotriva gripei porcine, vor suporta costul tratamentului
Sursa foto: virus
15 Dec 2009   •   14:59

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a anunţat marţi că atât personalul medical cât şi persoanele aflate în grupele de risc, care refuză vaccinarea împotriva virusului AH1N1 vor suporta costurile tratamentului, în cazul în care se vor îmbolnăvi de gripă porcină.

Un milion trei sute de mii de doze de vaccin zac în depozite pentru că doar 30 de mii de români au acceptat imunizarea. După trei săptămâni de aşteptare, Ministerul Sănătăţii a ripostat dur.


"Cei care sunt din categoriile de risc şi care nu vor să se vaccineze şi se îmbolnăvesc, îşi vor plăti spitalizarea", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Un tratament care poate fi extrem de costistitor, dacă e nevoie de internare în spital, într-o secţie de terapie intensivă. Toate se vor adăuga pe nota de plată a pacientului. Decizia a creat deja reacţii dure din partea celor vizaţi.

Cu toate acestea, Ministerul intenţionează să emită un ordin prin care va stabili cum se va face imputarea cheltuielilor. Vizaţi mai sunt şi bolnavii cu diabet, cu hipertensiune arterială sau cu cancer. Vestea bună e că refuzul unora le dă dreptul altora la vaccin.

Din grupele de risc fac parte medicii şi personalul medical, poliţiştii, elevii şi studenţii, precum şi persoanele care suferă de obezitate, diabet sau tensiune arterială.

Virusul AH1N1 a ucis numai în ultimele 48 de ore alţi şapte români. Totalul ajunge la 25. Ultima victimă de pe listă, o femeie de 29 de ani din Galaţi, care nu avea şi alte afecţiuni medicale, aşa cum s-a intamplat în alte cazuri.

Rata de deces din cauza gripei a ajuns în acest moment la 0,5 la sută. Cu alte cuvinte, o persoană din 200 infectate moare din cauza virusului AH1N1.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AH1N1 gripa porcina
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close