Antena 3 CNN Actualitate Trimisul special Antena 3 în Ucraina, date în timp real de pe linia frontului: "Sunt bombardamente la fiecare oră în Kiev. Ţintele ruşilor ating şi casele oamenilor"

Trimisul special Antena 3 în Ucraina, date în timp real de pe linia frontului: "Sunt bombardamente la fiecare oră în Kiev. Ţintele ruşilor ating şi casele oamenilor"

Trimisul special Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici, alături de cameramanul Costi Pahonţu, transmit date în timp real de pe linia frontului. Aflaţi iniţial în regiunea Odessa şi acum ajunşi în Kiev, sunt martori direcţi ai atacului rusesc şi răspunsului dat de forţele ucrainene.

Trimisul special Antena 3 în Ucraina, date în timp real de pe linia frontului: "Sunt bombardamente la fiecare oră în Kiev. Ţintele ruşilor ating şi casele oamenilor"
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2022   •   15:20

Update 14:30 Locuitorii din Kiev, printre dărâmături, încearcă să își recupereze din bunuri 

Update 12:00 Echipa Antena 3, în adăposturile antibombardament de la Kiev. Imagini emoţionante cu oamenii care s-au refugiat la metrou 

Update 09:00 "Este ziua doi de război, un război pe care Rusia l-a pornit asupra țării vecine pașnice"

​​​​​​Echipa Antena 3, evacuată de urgență din hotel

Ziua 2. Update 08:00 Jurnaliștii Antena 3 Cristi Popovici și Costi Pahonțu, trimișii speciali în Ucraina, au fost evacuați noaptea trecută din camerele de hotel din Kiev, deoarece se considera că oamenii sunt în pericol. 

”S-a dat alarma în Kiev în acest moment, sună alarmele în oraș și în hotel suntem anunțați că este un incendiu și trebuie să părăsim imediat clădirea. Hai, repede! Ne-am luat bagajele și coborâm la subsol cât putem de repede”, spunea Cristi Popovici în momentul în care încerca să iasă din hotel. 

”Suntem bine! Ne-am urcat repede la volan și am plecat din zona centrală, zona unde sunt clădirile guvernamentale și unde avem informații că se plănuiesc următoarele atacuri. 

Update 21:00 Suntem în Kiev după o zi cum nu aş mai dori să o trăiesc vreodată. Am plecat dimineața la 5 din Odesa în război. Acolo murit 20 de soldați după ce o bază militară a fost atacată cu rachete.

Am plecat de acolo pentru a ajunge la Kiev, un oraş pustiu. Sunt sute de mii de ucrainieni care fug din calea războiului.

După această zi rămân în minte cu două cuvinte: Cernobîl şi bucurie, fericire. Cernobîl pentru că trupele rusești au capturat centrala de acolo şi îi țin ostatici pe cei din personalul stației. 

Fericire (n.r. traducere conform Google a localităţii Schast'ye), o localitate din Donbass care a apărut în toate comunicatele de presă din lume cu titluri de genul: Forțele armate ucrainiene duc lupte pentru Fericire, adică pentru localitatea Schast'ye. Armata ucrainiană a gonit rebelii din Fericire - Schast'ye. Deci poporul ucrainian nu luptă numai pentru fericirea de acolo, ci luptă pentru fericirea unei întregi națiuni.

O naţiune pașnică lovită de Rusia, după ce luni întregi Vladimir Putin a asigurat Occidentul şi SUA că nu va invada Ucraina.

Update 18:00  Vladimir Putin a atacat Ucraina şi a distrus dintr-un foc infrastructura, aeroporturi, case şi destine. Peste 40 de morți, zeci de răniţi, zeci de mii de prigoniți. 

Ne-am apropiat de Kiev. Un drum pe care trebuia să îl facem în câteva ore l-am făcut într-o zi din cauza blocajelor pe drumul expres care leagă Odesa de Kiev. Sunt sute de mii de ucrainieni care fug din calea războiului. 

Cei care nu au reuşit să plece din Kiev se ascund în gurile de metrou stau în case stau în blocuri neștiind ce se va întâmpla la noapte, mai ales că ziua de azi a început cu sunetul sirenelor şi au început să cadă bombe şi rachete.

Oamenii inițial nu au știut ce se întâmplă, nu au vrut să creadă că Rusia invadează, că Putin îţi duce la sfârșit planul pe care americanii îl anunță de mai bine de o lună.

În tot acest timp Rusia a mințit Europa că nu va ataca Ucraina. Cine s-ar fi așteptat ca un oraş ca şi Kiev, capitala Ucrainei să fie atacată în inima ei cu bombe. 

În acest context armata Ucrainei abia face faţă pentru că este înconjurată din toate părțile, mai ales din sud, est şi nord. Sute de refugiați se îndreaptă spre vest, spre Moldova şi România pentru a se salva.

"Un adevărat asediu. Peste tot sunt explozii. Oamenii se refugiază"

Update 15:00 Este un adevărat asediu în acest moment în toată Ucraina, de la est la vest, de la sud la nord, peste tot sunt explozii care sunt semnalate din minut în minut. În ultima oră au escaladat violenţele extrem de mult.

Suntem acum la Umani, un oraş aflat la vreo 130 km de Kiev, unde dimineaţă a avut loc o explozie, iar un bărbat şi+a pierdut viaţa din cauza schijelor care l-au rănit. 

Între timp, în ţară populaţia caută să se refugieze. Cei care se află în partea de vest fug către Republica Moldova şi către Polonia, foarte mulţi. Cei care sunt în Kiev se retrag după ce s-a zvonit că ruşii se pregătesc să cucerească oraşul cu trupe terestre şi blindate dinspre Belarus.

Militarii lui Putin ar urma să ocupe clădirile guvernamentale, să ocupe preşedinţia şi să preia controlul asupra capitalei Ucrainei.  

Tocmai de aceea când vom ajunge la Kiev vom avea şi noi imaginile acelea dramatice cu oameni care fug, încolonaţi cu maşinile pe drumurile ce duc spre oraşele limitrofe.  Cei mai mulţi merg către sud-vest, pentru că nordul este al Belarusului.

"Sunt cozi peste tot. benzina şi alimentele au fost raţionalizate"

Update 12:00 Este stare marţială în Ucraina, este stare de război şi se vede acest lucru peste tot unde întorci capul. Ucrainenii simt pe pielea lor ce înseană un conflict armat. 

Noi suntem pe drumul dintre Odessa şi Kiev, unde trebuie să ajungem în această seară. Încercăm să alimentăm, suntem la o coadă de 150 de maşini care aşteaptă la benzinărie. S-a impus o limită de 20 litri de benzină sau motorină pentru fiecare şofer. Şi lucrul acesta acesta se întâmplă de dimineaţă, pentru că aceste cozi sunt atât la benzinării, cât şi la bancomate - unde este limită de retras bani, cât şi la magazine unde este limită de cumpărături.

În urmă cu două zile a fost dat un decret şi toată populaţia civilă are dreptul de a se apăra cu arme de foc. Mai mult de jumătate din civilii ucraineni sunt dispuşi să ia arma şi să lupte în acest moment. 

"Este stare război în Ucraina în acest moment. Oamenii sunt panicaţi, nu ştiu ce să facă"

Update 10.00: Se simte tensiunea şi un gol în stomac, pe care îl avem şi noi în acest moment, transmite Cristi Popovici din Odessa. Oamenii sunt panicaţi, sunt cozi la magazine, sunt cozi la bancomate, sunt cozi la schimburile valutare. Bancomatele rămân fără bani, schimburile valutare la fel, toată lumea încearcă să îşi scoată economiile, să le ţină la ei, să se pregătească de ce e mai rău.

Aici, în Odessa, deşi ne aflăm la o distanţă destul de mare şi de Kiev şi de Harkov, Donbass şi tot ce înseamnă un conflict armat în acest moment, nu au fost explozii. Au fost foarte multe ştiri false cu privire că ar fi o invazie rusească de pe mare în Odessa, dar nu s-au confirmat. Sunt foarte multe informaţii care trebuie verificate...   

Adevărul este acesta: oamenii ies din case, sunt cozi peste tot. În tot oraşul oamenii stau la cozi pentru a se aproviziona pentru că nu se ştie  ce se va întâmpla. Este stare de război în Ucraina în acest moment şi oricând pot suna sirenele, oricând pot cădea obuze din cer. Pericolul mare este cel al unei invazii dinspre mare. Odessa este oraş-port la Marea Neagră, în apropiere de Peninsula Crimeea, acolo unde influenţa rusă este foarte mare. Aşa că oamenii sunt neliniştitţi şi nu ştiu ce să facă.   

"S-a tras zeci de minute la foc continuu. Oamenii stau la cozi la bancomate"

08:30 La Odessa au fost 40 de minute extrem de tensionate în această dimineaţă când artileria ucraineană a tras la foc continuu, nu se ştie exact către ce - rachete, avioane... Cert este că sistemul de apărare ucrainean (aflat în zona bazelor militare aflate în afara Odessei) a intrat în funcţiune exact în momentul în care se auzeau explozii la Kiev, la Harkov şi în celelalte mari oraşe din întreaga Ucraină. 

S-au auzit explozii şi în Odessa, în zona portului Lujnik, aflat la 20-25 de km de oraşul industrial.

Populaţia este momentan în stare de tensiune. Nu este panică, cel puţin în Odessa, însă sunt îngrijorări. Oamenii nu ştiu exact ce informaţii sunt reale, mai ales că pe toate canalele media se spune că se duc lupte grele la Odessa, dar în realitate nu este aşa. În Odessa este linişte, cu excepţia a ceea ce a fost dimineaţă - acel schimb de focuri între armata ucraineană şi ceva din partea Rusiei, însă nu se ştie deocamdată ce. 

Oamenii şi-au început dimineaţa la bancomate să scoată bani, la magazine să se aprovizioneze. Se uită toţi la televizor şi caută pe internet informaţii însă sunt foarte multe neadevărate, aşă că nu ştiu ce să mai creadă. 

Este exact ceea ce anticipau experţii înainte de începerea atacului, un război hibrid, purtat terestru, aerian, naval dar şi informaţional - cu tot felul de fake-newsuri menite să îi sperie pe oameni, să inducă frica şi panica în populaţie. 

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close