Antena 3 CNN Actualitate Ultimele omagii pentru Ivan Patzaikin, "campionul cu pagaia ruptă", la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo

Ultimele omagii pentru Ivan Patzaikin, "campionul cu pagaia ruptă", la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo

În mai puţin de o oră românii îşi pot lua rămas bun de la Ivan Patzaichin. Trupul neînsufletit al marelui campion va fi depus astazi la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo.

Ultimele omagii pentru Ivan Patzaikin, "campionul cu pagaia ruptă", la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    06 Sep 2021   •   11:24

Trupul neînsufletit al marelui campion olimpic și mondial român la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, va fi depus luni la sediul clubului Dinamo acolo unde se află și toate trofeele câstigate. Apropiaţii sunt aşteptati să-i aduca un ultim omagiu.

De trei luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul "Elias", după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultimele săptămâni.

Un sportiv care a scris istorie a intrat, de azi, în legendă. Viaţa lui Ivan Patzaichin şi-a urmat cursul firesc, întocmai ca apele care l-au purtat către mai bine de 150 de victorii în carieră.

De la timidul pescar din Delta Dunării a ajuns un mare campion: cel mai titrat canotor al României. După cei 17 ani de competiţii în care şi-a câştigat renumele de "Amiral", s-a implicat în conservarea Deltei Dunării şi în susţinerea sportului românesc.

Cei care nu l-au cunoscut ca sportiv cu pagaia în mână, l-au cunoscut ca monument de bun-simţ, modestie şi determinare.

Rămâne de legendă calificarea de la Munchen, din '72, când a terminat cursa cu vâsla ruptă. Acesta este Ivan Patzaichin, sportivul care ne-a umplut inima de mândrie decenii la rând. La clubul Dinamo, fani şi atleţi deopotrivă, s-au strâns să îi aducă o floare şi au ţinut un moment de reculegere în amintirea lui.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. Pe 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ″Steaua României″ în grad de Cavaler.

Patzaichin va fi înmormântat cu onoruri militare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru

"Ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români. Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat. Învingători şi strălucitori în sport şi teatru, Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, prin dispariţia lor neaşteptată, ne lasă mai săraci, consolaţi doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea şi eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanţe familiilor şi celor dragi pentru pierderea suferită!" A scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close